Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Dörner György: „Az SZFE-ről kikerülő kezdő színészek nem jók, nem tudják a...

Dörner György: „Az SZFE-ről kikerülő kezdő színészek nem jók, nem tudják a szakmát”

A Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában Dörner György, az Újszínház igazgatója, aki támogatja a Színművészeti Egyetemen tervezett változásokat úgy fogalmazott, szerinte a „legtöbb ember nem foglalkozik ezzel. Vihar a biliben az egész”, valamint úgy véli, az egyetemről kikerülő kezdő színészek „nem jók” és „nem tudják a szakmát”.

- hirdetés -

„Az utóbbi években képzésük során a szakmaiság folyamatosan sérült” – folytatta a színész az SZFE kapcsán. Ennek oka véleménye szerint az, hogy az egyetem jelenle­gi oktatói úgy gondolják, „hogy a színház egyfajta kell, hogy legyen”. Emellett úgy véli, hogy „aki színész akar lenni, az színész lesz”. Dörner György a szakmaiságra önmagát és az általa vezetett Újszínházat hozta példaképp: „Én a színházat, mint „magát a dolgot” élem. Magyar szerzők műveit előadni, ez az én munkám…ezt tartom szakmaiságnak”. Emellett alapvetően nem a Színművészeti Egyetemet definiálná színházi szakmaként, hanem például a Nemzeti Színházat vagy az Újszínházat.

- hirdetés -

A Színház Online azt is megemlíti Dörner György nyilatkozata kapcsán, hogy „egy előadást látott a mostani színművészetisektől, aztán többhöz már nem volt kedve – árulta el a HVG-nek. Az Újszínház igazgatója szerint náluk ezért is játszanak inkább Kaposváron végzettek.”

Ide kapcsolódik:
Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

(Via Magyar Hírlap, Színház Online)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.