Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Ha a képességeit a Nemzeti Színház vezetésére fordítaná” – Sándor Iván Vidnyánszky...

„Ha a képességeit a Nemzeti Színház vezetésére fordítaná” – Sándor Iván Vidnyánszky Attilának

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Sándor Iván Kossuth-díjas író nyílt levélben fordult Vidnyánszky Attilához.  Az író levelét a Szinház Online hozta nyilvánosságra.

- hirdetés -

“…bontakozik az élet és meggyőződés ereje melyet kultúrának nevezünk és amely a szabad alkotás, szabad munka terméke” /Albert Camus/

Ismerem az Ön pályáját, nem ismerheti az enyémet: kilencven évem alatt több diktatúrát éltem át.

Írói pályám mellett három és fél évtizedig /Kosztolányi Dezső szavaival: “Munkámhoz tartozott, hogy színházi előadásokról is írok”/ színházi lapot is szerkesztettem.

Kérdéseket teszek fel:

  1. Miért fontosabb Önnek, mint alkotóművésznek a hatalmi utasításoknak megfelelni, mint a világszerte legnagyobb színházi alkotóknak /Robert Wilson, Peter Brook és sok másoknak/ az SZEF, a szabad alkotás melletti kiállása?
  2. Gondolt-e arra, hogy – természetesen egészen más históriai körülmények között – az 1957-es Albert Camus Nyilatkozatnak /a mottómban idézett/ mondatai ma is időszerűek?
  3. Ismeri-e mint az Illyés Gyuláról elnevezett egykori színháza igazgatója Illyés Gyula korszakokon át időszerű szavait: “Hírünk a világban riasztó…” /Magyar Csillag-1943/?
  4. Gondol-e arra, vajon nem volna-e jobb a jelenbeli és jövőbeli művészi-pályája érdekében, ha visszatérne ifjúsága eszményeihez és ahelyett, hogy szomorú részt vállal a szabadság, a kultúra elleni diktátumokban képességeit olyan Nemzeti Színház vezetésére fordítaná, amelyet a világnagyságok is a mai tiltakozásuk helyett elismeréssel figyelnek, s így nem fekete betűkkel írná be a nevét a magyar színháztörténet lapjaira?

Sándor Iván”

(Via SzínházOnline)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X