Papageno Radio
Színház SZFE Íme, a nyílt levél, amelyben hollywoodi színészek állnak ki az SZFE mellett

Íme, a nyílt levél, amelyben hollywoodi színészek állnak ki az SZFE mellett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Már korábban is felreppent a hír, hogy komoly filmes világnagyságok fogalmaztak nyílt levelet az SZFE mellett, mindeddig azonban nem lehetett fellelni ennek forrását. A 444 most a Financial Timesban bukkant rá a szövegre.

„Az SZFE valódi vezetése mellett állunk. Követeljük, hogy a magyar kormány állítsa vissza az SZFE autonómiáját, mely létszükséglete a művészi kreativitásnak, a tudományos kutatásnak és oktatásnak” – írja a Financial Timesban megjelent, és a 444 által szemlézett nyílt levelében több mint 40, világszerte elismert művész, köztük Salman Rushdie, Cate Blanchett, Helen Mirren, Colm Tóibin és Peter Brook.

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky Attila: „Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, félre fogok állni”

Levelükben egyrészt köszönetet mondanak a Financial Times budapesti tudósítójának, Valerie Hopkinsnak, majd ismertetik, hogy a kormány döntésével összhangban szeptember 1-jével alapítványi kézbe került a 155 éves intézmény, de úgy, hogy erről nem egyeztettek annak szenátusával, az élére pedig azt a Vidnyánszky Attilát nevezték ki, „aki már hosszú ideje támadja az egyetemet és annak közösségét”. Beszámolnak az egyetemfoglalásról, majd hozzáteszik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem esete nem egyedi, „sok más egyetemen is megismétlődik”.

Nyílt levél


 

Mint ismert, a 155 éves SzFE – amely bölcsője és otthona kiemelkedő magyar művészek generációinak – szeptember 1-jén a kormány döntése szerint közintézményből alapítványi tulajdonba került.

 

A kormány által kinevezett alapítványi kuratórium a magyar kulturális élet három tagjából, a MOL-csoport és a SLOVNAFT képviselőiből áll. Mindannyian szorosan kapcsolódnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz.


 

A kuratórium az SzFE szenátusával folytatott tárgyalás nélkül úgy változtatta meg az egyetemi alapdokumentumokat, hogy ezzel megfosztotta a szenátust döntéshozatali hatáskörétől, ezáltal tönkretéve az intézmény autonómiáját. E tekintélyelvű beavatkozás hatására a szenátus és az egyetem vezetése lemondott.


 

A hallgatók nem hajlandók elismerni az új testületet, amelynek elnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Vidnyánszky Attila régóta támadja az egyetemet, annak közösségét és eredményeit. Augusztus 31-én a hallgatók elfoglalták az egyetem főépületét. Az egyetemfoglaló diákok akciója óriási szolidaritási hullámot váltott ki. Támogatóik követelik az egyetemes értékek tiszteletben tartását egy olyan rendszerben, amely szisztematikusan felszámolja az önigazgatás és a függetlenség régóta kialakult keretei.

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem esete nem egyedi Magyarországon. Része egy egész pályás kultúrharcnak, amelynek a célja, hogy az egész kulturális szférát és intézményeit megfosszák autonómiájuktól. Ez nem jelent mást, mint közvagyon privatizációját, melynek végén a nyereség a miniszterelnökhöz közeli emberekhez jut.

 

Mi, alulírottak, az SzFE valódi vezetése mellett állunk. Arra kérjük a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az SzFE autonómiáját, mely elengedhetetlen a művészi kreativitáshoz, az akadémiai kutatáshoz és az oktatáshoz.

 

Adam Low – filmrendező
Akram Khan – táncművész és koreográfus
Ayelet Waldman – író
Augustus Casely-Hayford – rendező/ V&A East
Prof Carl Gombrich – London Interdisciplinary School
Caryl Churchill – drámaíró
Cate Blanchett – színművész
Prof Charles Stafford – London School of Economics
Chris Smith – Master of Pembroke College, Cambridge
Christi Puiu – filmrendező
Colm Toibin – író
David Edgar – drámaíró
David Gothard – színházi rendező
David Hare – drámaíró
David Lan – producer és író
Eddie Redmayne – színművész
Edward Kemp – a RADA (Royal Academy of Dramatic Art) igazgatója
Eric Schlosser – író
Helen Mirren – színművész
Joe Wright – filmrendező
John McGrath – a Manchester International Festival igazgatója
John Wardle – a National Film & TV School igazgatója
Jude Kelly – a Women of the World Festival igazgatója
Juliet Stephenson -színművész
Marie-Helene Estienne – színházi rendező
Mark Le Fanu – filmkritikus
Nicholas Hytner – a The Bridge Theatre, London igazgatója
Martin Sherman – drámaíró
Matthew Lopez – drámaíró
Michael Chabon – író
Prof Michael Stewart – az Open City Docs Festival igazgatója
Nico Muhly – zeneszerző
Paul Mason – író
Pawel Pawlikowski – filmrendező
Penny Woolcock – film- és operarendező
Peter Brook – rendező
Philip Pullman – író
Richard Eyre – rendező
Roger Michell -rendező
Salman Rushdie – író
Stephane Braunschweig – az Odeon, Paris igazgatója
Stephen Daldry – rendező
Stephen Frears – rendező
Tracey Seaward – film producer

„Ez része egy egész pályás kultúrharcnak, aminek a célja, hogy az egész kulturális szférát és minden intézményét megfosszák autonómiájától. Lényegében ez a közvagyon privatizációja, melynek végén a nyereség a miniszterelnök kegyeltjeinél landol” – írták.

Ide kapcsolódik:
Enyedi Ildikó: „Egy pillanatra azt hittem, hogy Vidnyánszky Attila rálát arra, hogy mit művel”

Promóció

X
X