Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Már épp elég szó esett olyasmiről, ami nem konkrétum” - Janisch Attila...

„Már épp elég szó esett olyasmiről, ami nem konkrétum” – Janisch Attila az SZFE-ügyben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Janisch Attila filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára (SZFE) tanára. Azok közé tartozik, akik folytatják az oktatást. Úgy gondolja, hogy személyes frusztrációk és ma még nem világos célok miatt támadták meg az egyetemet. Nem készít filmet az eseményekről, de a diákjait arra biztatja, hogy jól nézzék meg, milyen belülről egy királydráma. A rendezővel az Index.hu készített interjút.

- hirdetés -

– Senki se látja kívülről – nem tudom, bentről látszik-e, mit kellene tenni azért, hogy az SZFE helyzete elmozduljon a holtpontról. Milyen lehetőségeket lát a továbblépésre?

– Először is, szeretem, ha konkrétumok hangoznak el, mert már épp elég szó esett olyasmiről, ami nem konkrétum.

– Vegyük akkor sorra mindazt, amiknek ön szerint el kellett volna hangoznia, de nem hangzott el.

– Onnan kell kezdeni, hogy mit történt, mi vezetett idáig.

– Dragomán György pont erről írt az ön Másnap című filmje kapcsán. Emlékszik?

– Nem emlékszem, nincs kitapétázva a szobám a filmjeimről megjelent kritikákkal. Dragománnal egyébként nagyon jóban voltam, terveztük is, hogy megfilmesítem a Fehér király című regényét, de végül a svédek csinálták meg angol, francia koprodukcióban. Nem biztos, hogy az enyém jobb lett volna, de az biztos, hogy több közöm van az erdélyi magyarság helyzetéhez. Már benne is vagyunk a nemzeti kultúrában, hiszen Dragomán György a magyar kultúra része.

Ide kapcsolódik:
„Nagyon sok kollégát átvertek” - Rátóti Zoltán bocsánatkérést vár az SZFE-ügyben

Azokat a szituációkat, amelyeket ő csodálatosan megírt, miért nem olyan filmesek valósítják meg, akik ismerik a szituációt, plusz nagyon alaposan utánajárnak, felkészülnek, mindent megtanulnak arról, amiről filmet akarnak csinálni? Itt kanyarodnék vissza az egyetem dolgaira, hiszen a Vidnyánszky-csapatnál először is épp az ismeretek hiányát kifogásoltuk. Hol van az, hogy bejárunk az iskolába, beülünk az órákra, megnézzük a vizsgákat, a vizsgafilmeket, bekéredzkedünk a szenátusi ülésekre, mélyinterjúkat készítünk a hallgatókkal, tehát fölmérjük azt, min, mit, hogyan és miért akarunk változtatni. Az, hogy itt ideológiai képzés van, meg ilyenek, az hablaty, semmi alapja nincs.

A teljes interjú ide kattintva olvasható…

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X