Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Olt Tamás: „Vidnyánszky Attila szakmaisága vitathatatlan”

Olt Tamás: „Vidnyánszky Attila szakmaisága vitathatatlan”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Olt Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője az Origónak adott interjújában azon támadások kapcsán fogalmazza meg véleményét, amelyek a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetben érték Vidnyánszky Attilát.

- hirdetés -

– Belső késztetésre kezdeményezte ezt a beszélgetést vagy felkérés is ösztönözte?

– Vidnyánszky Attilát már korábban is sokféle indokkal támadták, s amikor akkoriban kérdeztem, hogy tudnék-e neki bármiben segíteni, azt felelte: azzal segíthetek, ha jó színházat csinálok, sőt, próbáljam a legjobbat megcsinálni. Amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása kapcsán már szakmailag is kezdték megkérdőjelezni a személyét, egy beszélgetésünk alkalmával azt tanácsolta: maradjak ki ebből, mert különben engem is be fognak feketíteni.

Ide kapcsolódik:
„Ez nem szakmai vita” – Hajdú Szabolcs az SZFE-ügyről

Megkérdeztem ezzel kapcsolatban Babarczy Lászlót is – remélem, neve említésével nem rántom bele őt is a sárdobálásba -, aki első mesterem volt a Kaposvári Egyetemen. Ő is azt mondta, hogy ne szóljak bele a történésekbe. Jelenlegi megszólalásomra tehát – a tanácsok ellenére – kizárólag lelkiismereti okok késztetnek. Amikor már Vidnyánszky Attila szakmaiságát is kezdik vitatni, az számomra vállalhatatlan. Ugyanakkor azt is hangsúlyoznom kell: amit elmondok, az a személyes véleményem, nem pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatáé.

– Amikor két éve kinevezték a színház művészeti igazgatójának, az Origónak adott interjújában úgy fogalmazott: „Azt szeretném, ha a kaposvári színház afféle szakmai kikötő tudna lenni. Olyan színházat szeretnék létrehozni, ahol tényleg nem számít, hogy ki kinek az embere. Ahol a szakmaiság dominál, és lényegtelen, hogy ki mit gondol egyébként a világról.” Hozzátette, hogy Babarczy László, illetve Tasnádi Csaba, aki pályájának első szakmai állomásán, a nyíregyházi színházban volt igazgatója, éppen úgy támogatták elképzelését, mint Vidnyánszky Attila, aki a debreceni színháznál volt a direktora. Mielőtt rátérnénk a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló történésekre, rákérdezek: miként jellemezhető most a kaposvári társulat?

Ide kapcsolódik:
Enyedi Ildikó: „Egy pillanatra azt hittem, hogy Vidnyánszky Attila rálát arra, hogy mit művel”

– Büszke vagyok rá, hogy egy színes gondolkodású, sok esetben eltérő véleményeknek is teret adó társulat a miénk, amelynek tagjai szinte családként dolgoznak együtt. Nemrég állította színre nálunk az Amerikában is rendszeresen rendező Ilja Bocsarnikovsz a Meggyeskert című Csehov-darabot. Az orosz alkotó többször is elmondta: kevés ilyen erős, összetartó, professzionális társulattal találkozott eddig, mint a kaposvári; hozzátette, leginkább csak egy-két moszkvai társulat esetében tud felemlíteni hasonló kvalitásokat.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható…

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X