Papageno Radio
Színház SZFE „Nem gondolom, hogy én vagyok a megoldás” - Novák Emil az SZFE-ügyben

„Nem gondolom, hogy én vagyok a megoldás” – Novák Emil az SZFE-ügyben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 30-án lejárt az SZFE vezetőségének felmondási ideje, Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök pedig bejelentette, hogy a filmművészetért felelős általános rektorhelyettes Novák Emil lesz. A Magyar Filmakadémia és a HSC Stábiskola vezetőjét új pozíciójáról és terveiről levélben kérdezte a film.hu

– Gondolkodóba ejtett a felkérés, vagy habozás nélkül vállaltad a feladatot?

– Nem volt egyszerű, elég jól ismerem a szakmát ahhoz, hogy tudjam, milyen fogadtatása lesz a döntésemnek, mindazonáltal a Színház- és Filmművészeti Főiskola, amely elődje volt a mostani egyetemnek, számomra is ugyanolyan fontos, mint annak a sok kiváló és kiemelkedő filmkészítőnek, akik több fórumon is hangot adtak annak, hogy féltik a 155 év hagyományával bíró oktatási intézményt.

Ide kapcsolódik:
A Magyar Filmakadémia visszahívja Novák Emilt elnöki pozíciójából  

Úgy éreztem, hogy ha nekem nyílik lehetőségem arra, hogy dolgozhassak azon, hogy ez az intézmény ne sérüljön jobban, akkor a sok figyelmeztető és óvó tanács ellenére is megpróbálom ezt. Egy évre vállaltam a rektorhelyettesi pozíciót. Feladatom és szándékom is az oktatást újra beindítani, elsősorban a filmes és média szakra koncentrálva.

– Miért gondolod, hogy ebben a feszült helyzetben te vagy a megoldás?

– Nem gondolom, hogy én vagyok a megoldás. De véleményem szerint meg kell próbálni kimozdítani az egyetemet a mostani ellehetetlenült helyzetből. Természetesen ezt csak azokkal a tanárokkal együtt valósítható meg, akik jelenleg is az egyetemi képzésben vesznek részt. Célom, hogy oktatásra koncentráljanak és normális mederbe térjen vissza az egyetemi élet, és az SZFE ismét az ország és Európa egyik legjelentősebb oktatási központjává váljon.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható…

Promóció

Stream és színház

X
X