Papageno Radio
Színház SZFE „Szabadság, bátorság” – Október 23-ára szerveznek demonstrációt az SZFE hallgatói

„Szabadság, bátorság” – Október 23-ára szerveznek demonstrációt az SZFE hallgatói

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Október 14-én délután ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a Vas utcában. Október 23-ára demonstrációt hirdettek, mely során a Műszaki Egyetemtől az Urániágig vonulnak majd.

A demonstrációt megemlékezésnek szánják a „szabadságról, bátorságról és a közös kiállás erejéről”, melyek szellemében az ’56-os diákok is kiálltak azért, amiben hittek.

Szarka Gábor kancellár kompromisszumos ajánlatnak szánt válságkezelési csomagjára, valamint azokra a nyilatkozatokra is reagáltak, amit az utóbbi napokban az egyetem vezetése tett. Mint mondták, a tanköztársaság minden polgára egyenlő, tehát nincs vezetője, sem képviselete, ennek megfelelően elutasítják a kancellár azon kijelentését, melyben a tanköztársaság képviselőiként az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt jelöli meg.

Ide kapcsolódik:
Válságkezelési tervet készített az SZFE új vezetése

Leszögezték, hogy kiállnak az egyéni felelősségre vonás ellen, lojalitási nyilatkozat tételére pedig senki sem kötelezhető.

Ide kapcsolódik:
SZFE – Mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel

Csató Kata ügyvivő elmondta, Szarka levélben kérte a sztrájkbizottság alapító dokumentumait, továbbá a sztrájkolók névsorát. Ezeket azonban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatára hivatkozva nem tudják kiadni neki.

Arra kérik, jelöljön meg egy jogalapot, mely lehetővé teszi számára, hogy bekérje ezeket a dokumentumokat, illetve, egy jogszerű célt, mely alapján a dokumentumok által tartalmazott adatokhoz hozzáférhet.

Szerintük a Szarka által megvalósítani kívánt adatkezelés sérti a munkavállalói érdekérvényesítést. Mivel az adatok a sztrájkhoz kapcsolódnak, így csak bérszámfejtésre lehet használni őket, tehát csak az ezt végző dolgozók kaphatják meg. Kijelentették továbbá, hogy folytatják a sztrájkot, illetve fenntartják, hogy az új vezetést illegitimnek tekintik.

Ide kapcsolódik:
SZFE kancellár: „Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni"

A  vezetőség korábbi intézkedéseire reflektálva azt is elmondták, felháborító, hogy az egyetem vezetése zsarolással szorítaná ki őket az épületből, illetve, hogy kikapcsolták az internetet, amiért a kollégista diákok fizetnek. A tájékoztatón Németh Gábor is felszólalt, aki azt mondta, ha a Szarka bűnbakot keres, akkor benne megtalálta, ő volt ugyanis a tanköztársaság ötletgazdája.

Promóció

X
X