Papageno Radio
Színház SZFE „Számos kidolgozott terv van a fejünkben, amit meg kellene vitatni” – Zalán...

„Számos kidolgozott terv van a fejünkben, amit meg kellene vitatni” – Zalán János az SZFE-ről

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zalán János, az SZFE oktatási rektorhelyettes a Kossuth Rádióban nyilatkozott a Színművészeti körül kialakult helyzetről.

„Az egyetlen megoldás, ha a felek leülnek egymással és lépésről-lépésre megpróbálnak valamiféle kompromisszumra jutni.” Ezt Zalán János,  a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese nyilatkozta október 9-én a Kossuth Rádióban az intézménynél kialakult helyzetről.

„De ez csak akkor érvényes, ha a feleknek valóban az az érdeke, hogy megoldás szülessen. Amennyiben nem így van, az egy teljesen más térbe viszi a diskurzust, arról én nem szeretnék beszélni” – tette hozzá. Mint kifejtette, a tárgyalások kezelhetnék az olyan kérdéseket is, hogy mi lesz addig, amíg a megállapodás megszületik, vagyis mi történik az oktatással, a hallgatókkal, az oktatókkal, miként tudnak közeledni az álláspontok. „Nehéz megjósolni, mi lesz az oktatással. A feleknek ezért is kellene leülniük, hogy lehetőleg ne legyen fennakadás jogi értelemben sem, és a hallgatók ne veszítsék el ezt a félévet. Amennyiben az én személyem a megállapodás problémája, akkor a hallgatók forduljanak a fenntartóhoz. De valakivel próbáljanak beszélgetni, mert jelenleg azt tapasztalom, hogy az informális és formális csatornákon történő megkeresésre a válasz jelen pillanatban az, hogy nem tárgyalnak” –  mondta az oktatási rektorhelyettes.

Ide kapcsolódik:
Új helyszínen újítanák meg az SZFE képzését - Szarka Gábor nem jutott be a Vas utcai épületbe

Zalán János hangsúlyozta: mindenki ugyanúgy, az oktatási krediteknek és a jogszabályoknak megfelelően végezheti a munkáját, oktathat, tanulhat, mint ahogy azt az egyetem előzőleg kérvényezte az Oktatási Hivatalnál. „Arra kaptunk felhatalmazást, hogy a jövőt építsük, hogy a programokról folytassunk diskurzust. Számos kidolgozott terv van a fejünkben, amit meg kellene vitatni az SZFE kiváló munkatársaival, elméleti szakembereivel, művészeivel, az oktatókkal”. A rektorhelyettes azt mondta, ő megérti a hallgatók álláspontját, de nyitottnak kellene lenniük a párbeszédre, és legalább meghallgatniuk a felvetett javaslatokat, „ez sokat lendítene az ügyön”. Kérdésre válaszolva Zalán János kitért arra, hogy bár nem az ő kompetenciája ezt bejelenteni, tudomása szerint a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor (akit csütörtökön az egyetemfoglalók nem engedtek be a Vas utcai épületbe) megkezdheti a munkát.

(Via MTI)

Promóció

X
X