Papageno Radio
Színház SZFE Szarka Gábor: „Az SZFE-ért sztrájkolók terrorizálják a bent lévőket"

Szarka Gábor: „Az SZFE-ért sztrájkolók terrorizálják a bent lévőket”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kossuth Rádióban nyilatkozott Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem újonnan kinevezett, a hallgatók által illegitimnek tartott kancellárja.  

A kancellár elmondta, hogy „nem értünk egyet sem a követeléseikkel, sem az eljárás módjával, de tárgyalni szeretnénk a bent lévő oktatókkal és munkatársaikkal is”. Hozzátette, akármi történik október 7-én éjfélig – ezt a határidőt adták ugyanis a hallgatóknak, hogy befejezzék a sztrájkot – „az erőszak, az erőszakkal való fenyegetés továbbra sem lesz eszköz, ugyanis gondolkodó és értelmes embereknek tekintjük az SZFE épületében tiltakozó fiatalokat”.

Ide kapcsolódik:
Válságkezelési tervet készített az SZFE új vezetése

Szarka Gábor úgy véli, hogy nyolcpontos javaslat egy kompromisszum felajánlása. „Elfogadtuk a sztrájkbizottság javaslatait, amelyeket a fizetésemelésre, valamint a munkarend visszaállítására tettek. A 15 százalékos emelést megtoldottuk azzal, hogy már szeptembertől számítva 10 százalékos emelést ígérünk, amelyet még karácsony előtt megkapnának a dolgozók. Megtarthatják azokat a vívmányaikat, fórumaikat is, amelyeket demokratikus úton elindítottak” – sorolta a kancellár.

Ide kapcsolódik:
SZFE hallgatók: „Visszautasítjuk az új vezetőség ultimátumát”

Szarka Gábor a sztrájkbizottság követelési kapcsán elmondta, hogy a nyolc pontból hat nem tartozik a sztrájktörvény hatálya alá, mivel a fenntartó kinevezésével, jogi legitimációjával, az egyetem autonómiájával kapcsolatban felvetett témák nem szociális és nem gazdasági kérdések, így „munkavállalóként nekünk ezekről nem kell tárgyalnunk”.

Ide kapcsolódik:
A kuratórium a bíróságon támadja az SZFE sztrájkját

A kancellár végül hozzátette, hogy úgy látja, hogy az egyetem épületén belül a sztrájkolók „terrorizálják a bent lévőket, kiabálásig menő viták vannak, egyáltalán nem látszik az egység”.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X