Papageno Radio
Színház SZFE SZFE hallgatók: „Visszautasítjuk az új vezetőség ultimátumát”

SZFE hallgatók: „Visszautasítjuk az új vezetőség ultimátumát”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Október 5-én, azután, hogy a Színművészti új vezetése nyílt levélben tette közzé javaslatait a jelenlegi helyzet megoldása érdekében, a hallgatók ismét sajtótájékoztatót tartottak a Vas utcában.

Kijelentették, hogy az új vezetés által a sajtóban nyilvánosságra hozott nyolcpontos megegyezési javaslatot, nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak. A Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által jegyzett nyílt levélben többek között arra kérték a hallgatókat, hogy október 7-ig szabadítsák fel az épületet, és fejezzék be a sztrájkot.

Ide kapcsolódik:
Válságkezelési tervet készített az SZFE új vezetése

A hallgatók kiállnak amellett, hogy az egyetemi autonómia kérdése „nem képezheti semmilyen tárgyalás részét, az pontosan rögzítve van a felsőoktatási törvényben.” „Amennyiben a minisztérium biztosítja az egyetemi autonómiát, hajlandóak leülni tárgyalni miniszterrel, az illegitim fenntartó jogszerűtlen kinevezett vezetőjével azonban továbbra sem” – közölték

Mint elmondták, élve a tiltakozáshoz való demokratikus jogaikkal a blokádot továbbra is fenntartják. „A feltétel nélküli fegyverletétel, az önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség ultimátumát visszautasítják”.

Ide kapcsolódik:
Nyílt vita az SZFE modellváltásáról – Zalán János lemondta részvételét

Az SZFE hallgatói beszámoltak arról is, hogy hétfőre meghívást kaptak az M5 Ez itt a kérdés című műsorába, ahol két jelenlegi hallgató Zalán Jánossal és Novák Emillel folytatott volna szakmai vitát, élőben. A közszolgálati tévé az utolsó pillanatban az adásfelvételt technikai okokra hivatkozva elhalasztotta.

A hallgatók az alábbi közleményt adták ki:

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága az illegitim vezetés által a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumot nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak.

Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben – nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét. Amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes törvényre hivatkozva kijelölt illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek legitim vezetése jelenleg nincs.

Az Alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne a Munka törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet is megsérteni.

A kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja Egyetemünk dolgozóit. Kiállunk az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

A bérek kifizetésének jóváhagyása a járvány idején, a tavaszi karantén alatt is az épületünkön kívül történt, az egyetem területére való belépés nélkül. Erre mind a jog, mind a technika lehetőséget biztosít, mást mondani hazugság.

Egyetemi bérszámfejtésünket szeptember 1-jétől kiszervezték egy külső céghez, az új vezetés nemhogy tudja kívülről irányítani a dolgozók kifizetését, de immár csak ő tudja, csak kívülről, az egyetem törvényes adminisztrációja számára elérhetetlenné tette a kezelt adatokat.

Azt a bérszámfejtést szervezték az egyetemen kívülre, amelyik hozzáféréséhez az újonnan kinevezett kancellár követeli az egyetemre való belépést – az Egyetem belső működése így kizárólag általa lehet akadályoztatva.

Az egyetemfoglalás továbbra sem sérti egyetemi polgártásaink jogos érdekét, mert mi – hallgatók, dolgozók, oktatók – jogszerűen járunk el.

Az Egyetem hallgatósága az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásnak megfelelően a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja. A feltétel nélküli „fegyverletételt” önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség ultimátumát visszautasítja.”

Promóció

X
X