Papageno Radio
Színház SZFE SZFE kancellár: „Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni"

SZFE kancellár: „Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 63 oktatója által az egyetem új vezetésének írt október 13-i levél olyan lépés a kommunikációban, amely megnyit egy kiskaput a további párbeszédre – mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja október 14-én délelőtt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Az oktatók levelének szellemisége és olvasata azt mutatja, hogy alapvetően legitimnek tekintik a jelenlegi helyzetet, elfogadják a kancellárt, bár a két oktatási rektorhelyettes kinevezési módját nem” – tette hozzá Szarka Gábor.

A kancellár kitért arra, hogy az oktatók a párbeszéd hiányát kérik számon rajtuk, holott – fűzte hozzá – az egyetem vezetése korábban, az október 4-én nyolc pontban megfogalmazott kezdeményezésében rögzítette: mindenről hajlandó tárgyalni, egészen az autonómiáig.

„Mi végig a párbeszéd mellett voltunk, annyit kértünk csak, hogy szűnjön meg a blokád, és ne fenyegessenek bennünket. Azt gondolom, a kezdeményezés lehetősége most a másik oldalon van, de el kell fogadni a kialakult jogi helyzetet, az egyetemi vezetőket és a tanköztársaság különböző elemei már nincsenek napirenden” – mondta.

Szarka Gábor kérdésre válaszolva furcsának és szokatlannak nevezte, hogy igazgatási vezetőként nem engedik be a munkahelyére. Hozzátette: fenyegetőnek érezte, hogy amikor belépési kísérleténél megkérdezte, kivel tudna beszélni, a nagy csend volt a válasz. „Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni” – jelentette ki.

„A hallgatók saját intézményük ellen dolgoznak, amikor azt nem engedik működni, ami érthetetlen. A körülmények teljesen tisztázatlanok, alapvetően két nevet ismerünk, a tanköztársaságot meghirdető, vezetői posztjáról már lemondott Upor Lászlóét, illetve Csernai Mihályét, aki a HÖK elnöke. Nem tudjuk, kik vesznek részt az akciókban, az sem biztos, hogy hallgatók, mert nem ismerjük a neveket, akikkel tárgyalhatnánk. Ez egy jól felkészített, arctalan tömeg, amelynek tagjai szétzúzzák az egyetem belső működését” – jegyezte meg a kancellár.

Szarka Gábor szerint azok jártak el korrekt módon – név szerint Ascher Tamást, Enyedi Ildikót, Máté Gábort említette -, akik már a modellváltás meghirdetésekor lemondtak egyetemi állásukról. Hozzátette: ha valaki nem tud azonosulni az új helyzettel, a kuratóriummal és annak szellemiségével, akkor megteheti, hogy máshol keres lehetőséget. Kitért arra, hogy ezért keresik meg levélben az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

Ide kapcsolódik:
SZFE – Mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel

„Mindenki arccal, névvel vállalja, egyetért vagy sem. Ha valaki elutasít egy legitim helyzetet, akkor annak nyilvánvalóan máshol lesz a helye. Senkit nem kényszerítünk arra, hogy velünk dolgozzon, de ha ezen az egyetemen ezt állami pénzből teszi, tanít vagy hallgató, akkor vállalja ennek kereteit” – hangsúlyozta a kancellár.

 

Promóció

X
X