Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE SZFE – Mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel

SZFE – Mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy együttműködik-e az új vezetéssel

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének közleménye alább olvasható:

- hirdetés -

“Mint a közvélemény előtt már ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, Novák Emil és kancellárja, Dr. Szarka Gábor 2020. október 4-én 8 pontos válságkezelési csomagot jelentett be az SZFE körül kialakult helyzet átfogó rendezése érdekében. A hallgatók és az Egyetem sztrájkbizottsága az Egyetem kompromisszumos ajánlatát, beleértve a komplex párbeszédre tett kezdeményezést is egységesen elutasították, így ez az ajánlat nem léphetett érvénybe. Miután az Egyetem vezetésének valamennyi egyeztetési kísérlete elutasításra került, ezért az alábbiakat közöljük:

  1. Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetettlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről amai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.
  2. Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.
  3. Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.
  4. Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.
  5. Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett.Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.
- hirdetés -

Budapest, 2020. október 13-án

Dr. Szarka Gábor kancellár

Novák Emil mb. általános rektorhelyettes

Dr. Zalán János mb. oktatási rektorhelyettes”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.