Papageno Radio
Színház SZFE Zalán János: „A szlogennel, hogy Free SZFE, mindenki egyetért”

Zalán János: „A szlogennel, hogy Free SZFE, mindenki egyetért”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Nincs más mód, mint hogy leüljünk egy asztalhoz, és beszélgessünk, keressük a megoldást. Ne azt keressük, amiben nem értünk egyet, hanem azt, amiben egyetértünk” – mondta az Origónak Zalán János, Balázs Béla-díjas producer, színész, a Pesti Magyar Színház igazgatója, aki október elsejétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese.

Ön a megbízott oktatási rektorhelyettes október elsejétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az egyetemet hetekkel ezelőtt diákok elbarikádozták, vannak tanárok, akik sztrájkolnak, nincs párbeszéd. Hogyan látja ilyen helyzetben a munkáját?

Többször, több helyen elhangzott, hogy válság van. És valóban az van. De azon kívül, hogy ez elhangzott, semmilyen megoldási javaslat nem érkezett, csak hogy ki mindenki mondjon le. A szakmánk felelőssége, hogy milyen képet mutatunk a fiataloknak: ha van egy probléma, azt hogyan kezeljük. Képesek vagyunk-e a nézetkülönbségek ellenére kulturáltan vitatkozni, és a vitákból leszűrni, hogy milyen megoldások lehetségesek. Kompromisszumra kell törekedni. A „ha vagy ez van, vagy nem tárgyalunk” hozzáállás nem visz közelebb a megoldáshoz. Évek óta hiányzik a párbeszéd, a szakma megosztott. Erre persze már látom a nyilatkozatokat, hogy de, igenis van intenzív kapcsolat ezzel vagy azzal a szervezettel, de ennek valójában úgy kellene működnie, hogy van egy oktatási intézmény, amely kiszolgálja a teljes kulturális piacot. Ez pedig jelenleg nem működik.

Ide kapcsolódik:
Megduplázták az SZFE költségvetését

Hangsúlyozom, nagyon szerencsétlen mondatok hangzottak el, és ezek sok sebet ütöttek. Érzékeny, művész emberekről van szó mindkét oldalon. A fröcsögés méltatlan ennek a szakmának a képviselőihez. Egyszer majd ezeket a sebeket is gyógyítani kell, de most nem ennek van az ideje, hanem annak, hogy az egyetem működését fenntartsuk. Ez a szakma, az egyetem, a hallgatók érdeke is. Több mint 140-en dolgoznak az egyetemen, akik bért kapnak. Olyan sajátos jogi helyzet állt elő, hogy lemondott vezetők nélkül nincs, aki igazolja az elvégzett munkát. Ha nem tudjuk igazolni, jogtalan bérkifizetés állhat elő. Ezt a helyzetet mindenképpen el kell kerülni. Kiváló szakemberek dolgoznak az egyetemen. Többekkel nagyon jó barátságban vagyok, sokukkal számos helyen együtt dolgoztam filmekben vagy színházban. Elképesztően gazdag hagyománya van a 155 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemnek, ez pedig hatalmas érték. Ezzel a humán erőforrással gazdálkodni kell. A szlogennel, hogy „Free SZFE”, mindenki egyetért: nyitott legyen az intézmény, minden gondolat, minden irány megjelenjen. Hiszen a kultúra lényegét éppen a sokszínűség adja….

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható…

Promóció

X
X