Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Az SZFE-n ismét a megfélemlítés a cél

Az SZFE-n ismét a megfélemlítés a cél

A HVG videóján látható, hogy november 20-án fekete ruhás, megtermett biztonsági őrök próbálják megfélemlíteni a Vas utcai épület egyik oszlopára piros-fehér szalagot felrakni akaró diákot. Az intézményben eddig nem dolgoztak biztonsági őrök.

- hirdetés -

Amikor a vírushelyzet miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak el kellett hagyni az épületet, másnap reggel azonnal leszedték az ellenállás jelképévé vált piros-fehér terelőszalagot a bejáratokról. Ugyanakkor az első online fórumon az egyetem polgárai megegyeztek arról, hogy az online blokád fenntartása mellett az összes járványügyi előírás betartásával, egyéni politikai véleménynyilvánítás céljából, törvényes keretek között egy ember minden nap felrak egy szalagot a Vas utcai egyetemi épület előtti egyik oszlopra. Ezt azóta minden nap megteszik, az intézmény dolgozói pedig minden nap leszedik.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Ismét megállapítást nyert, hogy jogszerű az SZFE dologzóinak sztrájkja

A videón hallható, hogy az egyetem portása megkéri a hallgatót, hogy ne tegye fel a szalagot.

„Figyu, most vannak biztonságiak – figyelmeztet. – Nem tudom, mit csinálnak veled, de szólnom kell a rendőröknek.”

Azt is hozzáteszi: „Nem lenne egyszerűbb, ha ezt most nem tennéd ki?”

A hallgató kiteszi a szalagot, ekkor jelenik meg az épületből három nagydarab, fekete ruhába öltözött férfi, akik videózni kezdik a hallgatót, és megkérdezik, mit csinált, miért zárt le ott egy területet, milyen jogon teszi ki a szalagot. A hallgató elmondja, ő oda jár, felajánlja, hogy megmutatja a diákigazolványát. „Járt, hölgyem. Jelen pillanatban a kormányrendelet nem teszi lehetővé” – jegyzi meg az egyik biztonsági őr. A hallgató ezt azzal cáfolja, hogy online oktatásban vesz részt, így az SZFE-re jár. „Online oktatásra” – erősködik a biztonsági őr. A hallgató megjegyzi, ő nem ment be az épületbe. A beszélgetés azzal ér véget, hogy a biztonsági őrök azt mondják: „Köszönjük szépen, további szép napot.”

Ide kapcsolódik:
SZFE-hallgatók: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

A hallgató a HVG-nek elmondta, eddig nem találkoztak az egyetemen a videón látható férfiakkal, és hozzátette: „Mivel nagytermetű férfiemberekről van szó, a cél minden bizonnyal a megfélemlítés, de a helyzet akkor is inkább meglepő.” Mint ismeretes, néhány napja Vidnyánszky Attila bejelentette, új helyszínekre költözik az egyetem, amit nem nevezett meg. Korábban az elérhetetlenné tett Neptun-rendszerrel, bérek, illetve ösztöndíjak és szociális juttatások visszatartásával, a félév felfüggesztésével próbálkozott az intézmény új, a hallgatók által illegitimnek tartott vezetése, hogy megtörje az ellenállást. Sikertelenül.

(HVG)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.