Papageno Radio
Színház SZFE Jogi döntés született: az SZFE-kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást

Jogi döntés született: az SZFE-kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„A mai napon az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos, eljuttatta hozzánk több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét, melyben egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen” – írja közleményében az SZFE hallgatói önkormányzata.

„Az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására. Állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el. A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését. A jelentés megállapításaiból következik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése, és

„ezzel súyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát.”

Az Egyetem polgársága a jelentés tartalmát megismerve újból felszólítja az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést.

Ide kapcsolódik:
SZFE-hallgatók: „Az intézkedések az összes magyarországi felsőoktatási intézményt megfoszthatják autonómiájuktól”

(SZFE HÖK)

Promóció

Stream és színház

X
X