Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Több generáció alma matere tűnik el” – Kováts Adél búcsúja az Ódry...

„Több generáció alma matere tűnik el” – Kováts Adél búcsúja az Ódry Színpadtól

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Amint az már korábban kiderült, eladják az SZFE Vas utcai épületét, ezzel pedig megszűnik az intézmény játszóhelye, az Ódry Színpad is. Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója a HVG hasábjain a következő sorokkal búcsúzott az épülettől és a játszóhelytől.

„Soha nem felejtem el azt a percet, amikor a harmadik rostán beléptem az Ódryra. Az öltözőre is emlékszem, a jobb elsőbe zárkóztam be, annyira izgultam.

- hirdetés -

Aztán felvettek.

Ennek 40 éve.

Amikor oda jártam, akkor élte az egyik aranykorát az Ódry. La Mancha-előadás Hirtlinggel; Kapás Dezső Trükk-rendezése Encivel, Méhes Lacival. A Kazimir-osztály West Side Storyja Bubikkal, Horvai Cseresznyéskertje Béres Ilonával, Kaszás Attilával. A Teaház az augusztusi holdhoz Mácsaival, és Funtek Frici az ács édesapjával és az osztállyal gyártotta le a díszletet az Énekesmadárhoz.

Ide kapcsolódik:
„Be van tiltva 63 év” – Hegedűs D. Géza búcsúzik az Ódry Színpadtól

Igazi műhely volt, igazi bölcsője ennek a pályának.

Kiváltságosnak tartottam azokat a kollégistákat, akik pizsamában lemehettek éjjel a kollégiumból próbálni, ha az alkotói kedv vagy az idő úgy hozta.

Megható élmény volt számomra visszatérni az Ódryra, amikor az SZFE befogadta a Futótűz című előadásunkat.

Ide kapcsolódik:
„Sok erő, idő, pénz lesz helyrehozni, ami most történik” – Mácsai Pál búcsúja az Ódry Színpadtól

Egy ikonikus hely tűnik el, több generáció alma matere. A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik, és most már csak az emlékezetekben marad meg.

Számos példa van arra, hogyan lehet átmenteni épületek és szellemiségek hagyatékait, de ami az Ódryval és az SZFE-vel történik, az embertelen és szakmaiatlan, tele cinizmussal.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X