Papageno Radio
Színház SZFE Upor László: „Szeretném, ha vaklárma volna az SZFE épületeinek eladása”

Upor László: „Szeretném, ha vaklárma volna az SZFE épületeinek eladása”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Január 10-i sajtóértesülések szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületeit, kollégiumi ingatlanát eladja a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium, az Ódry színpadot pedig megszüntetik. Az ügyben Upor László nyilatkozott a Hírklikknek.

– Önök is szimplán a sajtóból értesültek vasárnap az intézmény ingatlanjainak eladásáról? Bármilyen jelzés, kommunikáció érkezett-e az Önök részére a jelenlegi vezetéstől?

– Egyelőre csak a sajtóhírekre tudunk támaszkodni. Hivatalos jelzés, üzenet, értesítés nem érkezett az egyetemhez tartozó ingatlan(ok) eladásáról vagy ilyen szándékról. Épp ezért – bár a „modellváltás” lassan egy éves története azt mutatja, hogy nincs olyan képtelenség, ami meg ne történhetne – a magam részéről egyelőre fenntartással fogadom a hírt. Mondjuk úgy: szeretném, ha vaklárma volna. Így minden válaszom csakis feltételes módban értendő. „Ha tényleg eladják az épületeket, akkor…”

Ide kapcsolódik:
Eladják az SZFE épületeit

– Kinek tervezik, tervezhetik eladni az ingatlanokat?

– Nem tudom. Hallani olyat, hogy a Vas utcai (egyik) épületet visszakapja az egyház – ez nem volna példátlan az utóbbi évek hasonló akciói után. Ráadásul ez formálisan akár indokolt is lehet: itt „csak” 1959. óta működik saját színházunk, az Ódry színpad, a ház eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Szövetségnek épült. Persze az sem kizárt, hogy jó szemű befektetők látnak fantáziát a remek elhelyezkedésű ingatlanokban. Akárhogy is, amennyiben az Ódry tényleg megszűnik – vagy máshová költözik –, hatvan éves tradíció süllyed el. Ha nem is ugyanaz a nagyságrend, de az egykori Nemzeti közeli épületének felrobbantásához hasonló, súlyos hiba volna.

Az interjú teljes terjeselmében ide kattintva olvasható.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X