Papageno Radio
Színház SZFE Szakemberek szerint az Uránia nem képes pótolni az Ódry Színpadot

Szakemberek szerint az Uránia nem képes pótolni az Ódry Színpadot

Az Uránia sosem volt valódi színház, a felújítás problémás, a mozit üzemeltető cég pedig nem a SZFE fenntartói alapítványának tulajdona. A Népszava közölt cikket a Színműveszti új játszóhelyéről.

Schwechtje Mihály filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem felmondó tanára szerint az Uránia nem tudja pótolni az Ódry Színpadot, mert egyszerűen nincs erre alkalmas, klasszikus értelemben vett színpada. A rendező szerint ezen a helyzeten egy esetleges, magas költségekkel járó felújítás sem segít.

A Népszava által megkérdezett mozis szakemberek szerint az épület műemlék, így elméletileg nem is lehetne átalakítani, majd hozzáteszik, hogy nincsenek próbatermek, öltözők, semmilyen a színházi működéshez kellő technika.

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök nemrég azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy az Uránia „egykor színházként működött”, a lap ezzel ellentétben azt írja, hogy az Urániában csak képekkel és filmbetétekkel illusztrált ismeretterjesztő előadásokat, felolvasásokat tartottak, klasszikus színházi előadásokat soha. Az épület 1916 óta moziként működik.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!