Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Vidnyánszky Attila: „Többen jelentkeztek az SZFE-re, mint tavaly”

Vidnyánszky Attila: „Többen jelentkeztek az SZFE-re, mint tavaly”

„Noha a Freeszfe-tüntetők meg a háttérből uszító erők mindent elkövettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetésének ellehetetlenítése érdekében, a jelentkezési időszak rendben lezárult” – mondta Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke a magyarnemzet.hu-nak. A Nemzeti Színház igazgatója beszélt az általa vezetett teátrum nemzetközi bojkottjáról és a bemutató előtt álló Rómeó és Júliáról is.

– Sokszor elhangzott: a modellváltás miatt előfordulhat még az is, hogy senki nem fog jelentkezni a Színművészetire. Lesznek hallgatóik szeptembertől?

- hirdetés -

– A felvételi vizsga jelentkezési díját befizetők számát tudjuk, ez közel 1200 fő, azaz majd hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatnál. Ez azért megnyugtató, mert igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. Üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Ám ennek ellenére többen fognak felvételizni, mint tavaly. Jól látszik ebből a számból, hogy céltudatos, álmaikat soha fel nem adó fiataljaink vannak. Büszkék vagyunk rájuk.

– Az említett, ezer fölötti létszám kielégítő?

– Igen. Garancia arra, hogy számtalan tehetség lesz közöttük, akiket örömmel tanítunk majd az egyetemen.

Ide kapcsolódik:
Szász Júlia: „Shakespeare Júliája egy nagyon is modern nő”

– Mindeközben akadnak hallgatók, akik elhagyták az egyetemet.

– Mindössze négy fő. Többen vannak, akik passziváltak, magyarán félévet halasztottak. Nem feltétlenül a változás miatt. Tavaly például az operatőr osztály halasztott a járvány okán, mert sem az ő szakmájukat, sem a színészmesterséget nem lehet online oktatni.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X