Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Zalán János: „Az új oktatók vitára ingerlő szempontokat hoznak az SZFE-re”

Zalán János: „Az új oktatók vitára ingerlő szempontokat hoznak az SZFE-re”

Az szfe.hu oldalon jelent meg interjú a színművészeti megbízott oktatási rektorhelyettesével, Dr. Zalán Jánossal, aki arról beszélt, hogy milyen újdonságok várják a jelentkezőket 2021 őszétől.

- hirdetés -

– Nagy változások zajlanak tavaly óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Hogyan foglalná össze ezeknek a változásoknak a lényegét?

- hirdetés -

– Megváltoztatjuk a képzések tartalmát: olyan oktatók jönnek az egyetemre a régiek mellé, akik elgondolkodtató, vitára ingerlő szempontokat hoznak az oktatásba. A színházi és a filmes világ folyamatos változásban van, és mi követni, sőt, akár generálni is akarjuk ezeket a változásokat, ha tudjuk.

Ide kapcsolódik:
Szarvas József: „Igazságérzet, szenvedély és elhivatottság nélkül tilos tanítani”

Azt kérjük az új oktatóktól, hogy mindent tanítsanak meg a hallgatóiknak abból, ami itthon és a nagyvilágban fontos a szakmájukban. Új épületeink és tantermeink vannak. A technika, a műszaki berendezések nagyon fontosak, nélkülük nem lehet ma már minőségi színházi vagy filmes produkciókat létrehozni. Végül: ezekkel a környezeti változásokkal együtt átalakulhat az általános hangulat az egyetemen. Az nyugodt légkör izgalmas alkotói folyamatokat generálhat, és ez felpezsdítheti ismét az egyetemet.

– Valóban, érdekes volt olvasni, hogy személyekről nevezték el az egyetem intézeteit. Miért választották ezt a megoldást?

– Sinkovits Imre nevét nem magyaráznám túl. Sokaknak, még a mostani gyerekeknek is magyar történelmi hősök jelennek meg a neve hallatán, hála Várkonyi Zoltán filmes örökségének.  Elméleti intézetünket Németh Antalról neveztük el, mert a magyar színháztörténet egyik legnagyobb alkotójaként elméleti rendszerben gondolkodott és szigorú szolgálója volt a magyar színháznak.

Ide kapcsolódik:
Rátóti Zoltán: „A Horvai–Kapás páros pedagógiai szellemét szeretnénk továbbvinni”

Filmes intézetünket mostantól Zsigmond Vilmos Mozgókép-művészeti Intézetnek hívják, mert a világban a „motion picture” már az elfogadott név – hiszen számtalan „mozgóképes” művészetben kell már egyszerre otthon lennie egy szakembernek -, és szeretnénk méltóak lenni a nevéhez.

Az interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.