Papageno Radio
Színház SZFE Egész osztályokat menekít külföldi egyetemekre az SZFE

Egész osztályokat menekít külföldi egyetemekre az SZFE

A Freeszfe Egyesület a hallgatók harmadát menekíti ki külföldi vagy hazai partnerintézményekbe. A maradó diákok közül is sokan csak a folyamatban lévő jogi eljárások végét várják ki. 

Az Emergency Exit vagyis vészkijárat névre keresztelt programmal százötven hallgatónak tudja biztosítani a Freeszfe Egyesület, hogy más egyetemen folytathassák a tanulmányaikat.

A valójában inkább adminisztrációsnak tekinthető váltások nem jelentik azt, hogy a diákok mostantól külföldön fognak tanulni, korábbi tanáraikkal folytathatják a munkát itthon. A tanárok, akik ingyen vállalták az oktatást, nem lesznek állományban a külföldi egyetemeken, de ez a lehetőség is felvetődött.

Eddig öt európai intézménynel állapodott meg a szervezet, hogy segítik a hallgatókat.

Az egyénileg megkötött szerződések után (esetleg adminisztrációs díj befizetése után) ingyen tanulhatnak náluk az egykori SZFE-s hallgatók.

Szinetár Dóra őrködik az SZFE épületénél – forrás: Szinetár Dóra Facebook-oldala

Az átjelentkező hallgatók pontos számát egyelőre nem lehet tudni, mivel a szerződéskötések folyamatban vannak, de úgy tűnik, a keretszerződések értelmében 14 SZFE-s osztályt és 11 doktorandusz hallgatót vesz át

  • a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universität Mozarteum),
  • a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg),
  • a varsói színművészeti egyetem (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza),
  • a versciói színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri),
  • illetve egy ötödik, egyelőre meg nem nevezett filmművészeti egyetem.

„Ez nagyon is átélhetővé teszi számukra a problémánkat, zavarba ejtően segítőkészek. Olykor mintha az 56-os menekülthullám nosztalgiáját lehetne érezni rajtuk:

úgy tekintenek a hallgatóinkra, mint politikai menekültekre, akiket ellehetetlenítettek, megfosztottak a szabadságuktól, ezért most kötelességüknek érzik, hogy minden fronton segítséget próbáljanak nekik nyújtani”

– magyarázza Bagossy László.

A legtöbb iskolában sikerült megállapodni úgy, hogy a hallgatók magyarul írhatják a szakdolgozataikat, és csak az összefoglalót kell a befogadó egyetemen angol-, vagy német nyelven is leadni, de valószínűleg lesz olyan intézmény, amelyik teljes fordítást kér majd – írja a Hvg. Ami a diplomaelőadásokat maga koronavírus is megnehezíti, így előfordulhat, hogy azokat online vagy felvételről kiküldve jutattják el a külföldi intézményekhez.

Tarr Béla – fotó: Illyés Tibor / MTI

„Amikor Enyedi Ildikó vagy Tarr Béla megjelennek egy-egy ilyen tárgyaláson, az már önmagában is minőségbiztosítást jelent” – szögezi le Bagossy László utalva arra, hogy a korábban az SZFE-n soha nem tanító Tarr Béla a jelen helyzetben beállt a Freeszfe Egyesület mögé és a tárgyalásokon a jelenlétével segített. Időközben felmerül az is, hogy az új keretek közt tartana kurzusokat a Freeszfe-n.

A külföldi egyetemektől érkező segítség kapcsán a Mérce kereste meg az egyesületet azzal, hogy ez a megoldás nem ütközik-e a lex CEU néven emlegetett, 2017-es felsőoktatási törvénymódosítással.

Az SZFE elbarikádozott épülete – fotó: Lázár Todoroff / Facebook

„Az Egyesület válaszában megerősítette, hogy az őket segítő felsőoktatási jogászok szakvéleménye szerint a program nem ütközik vonatkozó magyar jogszabályokkal és törvényekkel, mivel a Freeszfe

„nem egy képzési hely, hanem egy rendkívüli-, speciális-, nem nappali munkarendű intézmény, melynek a partneregyetemek csak oktatási jellegű tevékenységét ismerik el”.

A külföldi intézmények mellett magyar egyetem is beszállt a hallgatók mentésébe:

a Budapesti Metropolitan Egyetem gyakorlatilag az egész másodéves, televíziós műsorkészítő osztályt átvette, mivel a METU-n is folyik ilyen képzés.

Ide kapcsolódik:
Lemond új épületéről a Freeszfe Egyesület

Nem minden hallgató teheti meg azonban, hogy távozzon valamilyen formában a modellváltáson átesett Színház és Filmművészeti Egyetemről. Bagossy László szerint annak is számos indoka lehet, hogy valaki marad az egyetemen a jelenlegi formájában is. „Egy részük azért is kell, hogy az SZFE-n maradjon, mert több jogi csata is folyamatban van, márpedig ezeket valakiknek végig kell vinniük ahhoz, hogy megnyerhetők legyenek.”

A Freeszfe egyesület továbbra is keresi a képzés helyét,

miután lemondott a Damjanich utcai épületről. A járványügyi korlátozások feloldásával ideiglenesen felajánlott próbatermekben és magánlakásokban folytatódhat a munka, a vidéki és határontúli hallgatók pedig a tavaszi szemeszterre a Közép-Európai Egyetem vendégszeretetét élvezik majd.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!