Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Rév Marcell a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel Kásler Miklós minisztertől kapott díját

Rév Marcell a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel Kásler Miklós minisztertől kapott díját

Sára Sándor-díjat kapott március 15-e alkalmából Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől Rév Marcell operatőr. A művész „a nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként” kiérdemelt díjat a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel, amit közösségi oldalán jelentett be.

- hirdetés -

„Sára Sándor egyike a valaha élt legnagyobb magyar operatőröknek. Tényleg nagy megtiszteltetés a róla elnevezett díjban részesülni. Középiskolás koromban láttam először Feldobott Kő című önéletrajzi ihletésű filmjét, és mint sok más tizenévesre, aki erre a pályára készül, rám is elementáris hatással volt.

- hirdetés -

Az ötvenes évek elején játszódó film expozíciójában a főhőst, Balázst, mivel apja börtönben van, nem veszik fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ezért átmenetileg más pályára kényszerül, és ez a kényszerpálya olyan élményekkel és tudással gazdagítja, ami alapjaiban határozza meg későbbi filmkészítői attitűdjét .

Ha az ember ilyen filmeken nő fel és komolyan is veszi őket, akkor akármilyen büszke is erre a díjra, sajnos nem mehet el szó nélkül a tény mellett, hogy az a minisztérium, amely ezt a díjat nekem adományozta, néhány hónappal korábban alma materemet, a már említett Színház- és Filmművészeti Egyetemet, megfosztotta az autonómiától és az ott tanítók és tanulók egyértelmű és látványos tiltakozása ellenére, az Egyetem irányításával saját politikai végrehajtóit bízta meg.

Azt érzem, hogy erre a helyzetre valahogy reagálnom kell, ezért a díjat és az esetleges vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlom fel. Ezzel egyszerre próbálom kifejezni együttérzésemet és hálámat ennek a közösségnek, a valaha volt iskolámnak, ahol többek között Sára Sándor és én is elsajátítottuk ennek a szakmának az alapjait, valamint leróni tiszteletemet Sára Sándor életműve előtt.”

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.