Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Szinetár Miklós: „Vidnyánszky csak mondja, de nem csinálja”

Szinetár Miklós: „Vidnyánszky csak mondja, de nem csinálja”

Az Ódry Színpad első előadásának rendezője, Szinetár Miklós legutóbb a Budapest Te meg Én podcast műsorvezetőivel beszélgetett az SZFE átalakításáról.

- hirdetés -

„Szeretnék egy olyan rendszerben élni, amelyik időnként azt tudja mondani, hogy – bocsánat, tévedtem! Mindent elölről kéne kezdeni. Az alapoktól. Azt kéne mondani: a Színművészeti épülete le van robbanva. Újítsuk fel, hiszen most van pénz. Rengeteg igazságtalanság történt – mert ez is igaz – amit meg kéne oldani. Kezdjünk hozzá!” – hívja fel a figyelmet Szinetár Mikós, az Ódry Színpad első előadásának rendezője.

- hirdetés -

„Úgy kéne elölről kezdeni, hogy közben betartjuk az európai egyetemekre több száz éve érvényes törvényeket. Vegyen részt az újraépítésben mindenki. Az, hogy Vidnyánszky Attila indítson egy rendezőosztályt, az teljesen rendben van. Az, hogy Upor László legyen a rektor, az teljesen rendben lenne. Valóban renoválni kéne sokmindent. De renoválás helyett az egyetemet felgyújtották” – mondja a rendező, aki úgy véli, hogy „manapság nincs már vita. A vita ugyanis ott kezdődik, hogy végighallgatom magát, és azt mondom, hogy itt és itt igaza van. Ebben meg nem. Ha ilyen nem történik, az nem vita, az igehirdetés. De azt is fontos kimondanunk, hogy az SZFE esetében van egy eredendő bűn. Ahogy megszállták, az eredendő bűn! A debreceni meg a pécsi egyetem esetében most mindent tárgyalások előznek meg. Hacsak részben is, de tudomásul veszik a szenátus kívánságait is. Az SZFE esetében ez nem történt meg. Egyszerűen megszállták. És ezt nagyon nehéz helyrehozni.”

Ide kapcsolódik:
Új, korszerű eszközöket kapott az SZFE filmintézete

„Régi tapasztalat, hogy ha egy tehetséges művész valami okból előad egy politikai frázist, az az esetek többségében nem passzol azzal, amit csinál. Ilyen, hogy keresztény-nemzeti színház, meg egyetem nem létezik. Ahogy szocialista-realista sem” – szögezi le Szinetár Miklós.

(Via enbudapestem.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!