Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Upor László: „Nem igaz, hogy az SZFE előző vezetése veszélyeztette a hallgatók...

Upor László: „Nem igaz, hogy az SZFE előző vezetése veszélyeztette a hallgatók diplomáját”

Upor László, az SZFE korábbi rektora a HVG-nek reagált Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes nyilatkozatára, miszerint az előző vezetés miatt veszélybe került az egyetem akkreditációja.

- hirdetés -

Zalán János a Mandinernek adott interjújában mondta el, hogy az egyetem korábbi vezetése többször is haladékot kért a Magyar Akkreditációs Bizottságtól, valamint nem készítették el sem az Intézményfejlesztési Tervet, sem az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat. Az új megbízott oktatási rektorhelyettes azt is kifogásolta, hogy mindezekről nem tájékoztatták sem az általuk illegitimnek tartott kuratóriumot, sem a minisztériumot.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Zalán János: „Veszélyben az SZFE akkreditációja"

Upor László a HVG megkeresésére így reagált: „Természetesen nem hagytuk rendezetlenül az akkreditációs folyamatot – ugyanúgy nem, ahogyan más fontos ügyeket sem. Ezt csak a tények nem ismerete vagy szándékos félreértése mondathatja bárkivel. Ha felelőtlenül jártunk volna el, nem vállalunk önként egy hónapnyi keserves »lemondási időt«, aminek egyetlen célja az elrendezendők elrendezése volt. Hogy azok, akik annyira óhajtották volna átvenni az irányítást, nehezen boldogulnak vele, az már nem a mi hibánk.”

Az egykori megbízott rektor azt is kiemelte, hogy az egyetem szeptember elején sebtében leváltott kancellárja az átadás-átvétel dokumentumaiban felhívta utódja figyelmét, hogy az akkreditációs eljárás folyamatban van. A lemondott rektorhelyettes a hátrahagyott ügyek listáján jelezte ugyanezt. „Munkatársainknál pedig rendelkezésére állt az akkreditációval kapcsolatos minden irat és levelezés – sőt, az épp mostanában ellehetetlenített Minőségbiztosítási Tanács tagjai tovább folytatták az akkreditációs anyagok előkészítését” – tette hozzá Upor, utalva arra, hogy a január 1-jétől módosított Szervezeti és Működési Rend alapján alaposan átalakul a tanács.

Az előző vezetés szerint a legutóbbi, 2015-ben lezajlott intézményi akkreditáció dokumentuma 2020. december 31-ig lett volna érvényben. Upor elmondta, hogy a 2019 őszén született megállapodás szerint az új akkreditáció utolsó szakasza 2021 januárjában zárult volna. Ennek átütemezését kérték, amikor 2020 tavaszán az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt kénytelenek voltak távmunkára átállni, ami lehetetlenné tette a minőségellenőrzési feladatokat. Upor szerint a MAB ekkor hozzájárult, hogy a teljes eljárást átütemezzék 2021-re.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.