Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Szarvas József: „A személyiség megerősítésén keresztül tudunk hatni”

Szarvas József: „A személyiség megerősítésén keresztül tudunk hatni”

„Mi az egyetemen jórészt a személyiség megerősítésén keresztül tudunk majd hatást kifejteni. Ha valaki már nem képes arra, hogy nyisson, akkor mi már nem tudunk hatással lenni rá” – mondta a Mandinernek adott interjújában Szarvas József, az SZFE leendő színészosztályának vezetője, akit a most lezajlott felvételiről, jövőbeli tervekről és az egyetemet ért vádakról kérdezett a lap.

- hirdetés -

– Lezajlott a Színház-és Filmművészeti Egyetem leendő prózai színész osztályának felvételije. Milyenek az első benyomások? Milyen volt a légkör?

- hirdetés -

Valójában nehéz erre válaszolnom, hiszen nem én vagyok az érdekes, hanem a fiatalok. Nagyon jó és inspiráló volt a közös munka, hála Istennek nagyon sok figyelmet tudtunk biztosítani a felvételizőknek. Remek hangulatú felvételisorozaton vagyunk túl.

(…)

Szinte még el sem kezdődtek a felvételik, máris olvasni lehetett olyan kritikákat, hogy akadtak olyan diákok, „akiket az egyetem múltjával kapcsolatos hozzáállásuk és az egyetemfoglalásról alkotott véleményük alapján hátrányos megkülönböztetés ért” a felvételin. Az SZFE közleményben cáfolta a vádakat. Azért megkérdezem öntől is: volt ilyenre példa?

Nagyon röviden válaszolok: semmi ilyesmi nem volt.

(…)

Az eddigi években nagyjából lehetett tudni, hogy melyik osztályindító tanároknak milyen preferenciáik vannak. Életkort tekintve – első- vagy inkább többszöri próbálkozókat keresnek, a személyiség érettségét tekintve – kiforrott személyiségeket vagy inkább formálható fiatalokat szeretnének. Önök mit kerestek a fiatalokban?

Ide kapcsolódik:
Méhes László: „A színház ma egészen más helyzetben van”

A mi célunk az volt, hogy olyan gyerekeket vegyünk fel, akik nyitottak és képesek új információkat és impulzusokat befogadni. Akik tanulni akarnak. Lehetőség szerint olyan fiatalokat próbáltunk felvenni, akik még nincsenek fölvértezve tudással innen-onnan, különböző fórumokról, hiszen az a tudás bizonyos szempontból már eltakarja a valódi személyiséget. Mi az egyetemen jórészt a személyiség megerősítésén keresztül tudunk majd hatást kifejteni.

A Szarvas József színművésszel készült interjút teljes terjedelmében ide kattintva lehet elolvasni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!