Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A vírust elpusztító UV-fényben léptek fel táncosok Hollandiában

A vírust elpusztító UV-fényben léptek fel táncosok Hollandiában

Különleges, ultraibolya fényt kibocsátó lámpával teremt vírusmentes teret egy holland tervező. A biztonságos körben maszk és távolságtartás nélkül lehet találkozni, ahogy ezt táncosok bemutatták.

- hirdetés -

A holland tervező, Daan Roosegaarde Urban Sun (városi nap) névre keresztelt installáció egy felfüggesztett fekete gömbből és egy fölötte UV-fényt árasztó lámpából áll. A lámpa fénye egy kört rajzol a földre, ezen belül teremt biztonságos találkozási lehetőséget. Az ultraibolya fény ugyanis csökkenti a levegőben lévő koronavírusok számát, ezzel pedig leszorítja a fertőzés átadásának kockázatát.

- hirdetés -

Daan Roosegaarde művészeti projektjeiben gyakran ötvözi a tudományt és a formatervezést.

Daan Roosegaarde szerint ez főleg a zsúfolt helyeken jelenthet megoldást,

elképzelése szerint ezzel lehetőség nyílna különösen védett zónák létrehozására iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon.

A tervező ugyanakkor leszögezte, hogy a lámpa nem helyettesíti a vakcinát és nem váltja ki a vírus elleni védekezés ismert módjait, mint a távolságtartás, vagy a maszkviselés.

Az korábban is ismert volt, hogy az UV-C lámpák és az ultraibolya fény hatékonyan semlegesíti a vírusokat, köztük a COVID-19-t is. Ezek azonban hosszútávon károsítják a szemet és a bőrt. Roosegaarde azonban installációjában az ipari szabványnál alacsonyabb, 222 hullámhosszú ultraibolya fényt használt, ami általában véve biztonságos. A táncosok pedig még az óvintézkedés mellett is kevés ideig voltak kitéve a fénynek.

Daan Roosegaarde - forrás: Studio Roosegaarde
Daan Roosegaarde, Artist, Studio Roosegaarde, Photo Michele Limina

Roosegaarde célja az volt, hogy alternatívával szolgáljon a Zoom meetingeknek, előadásoknak és

olyan biztonságos teret hozzon létre, amelyet akár a nyári táncfesztiválokon is alkalmazhatnak majd.

Az installációt eddig kétszer mutatták be röviden Rotterdamban, ahol jelenleg igen szigorú szabályok vannak érvényben: tilos kettőnél több ember gyülekezése és este 9 után pedig kijárási tilalom van életben.

(via 24.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.