Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Jövőre nyit a luxusszálloda a Balettintézetben

Jövőre nyit a luxusszálloda a Balettintézetben

A 151 szobásra tervezett hotel átadását 2022-re ígéri az átalakítást végző DVM Group. Az egykori Állami Balettintézet jelenleg a katari hátterű QPR Properties tulajdonában van.

- hirdetés -

2022-től lehet szobát foglalni az egykori Balettintézet épületében megnyíló luxushotelben – legalábbis a jelenlegi tervek szerint – számolt be a Hvg. Az Andrássy út 25. szám alatt álló Drechsler palot műemléképületében korábban a Magyar Államvasutak Nyugdíjintézete és Állami Balettintézet is működött.

- hirdetés -

A 151 szobásra tervezett luxusszálloda W Budapest Hotel néven nyitja majd meg a kapuit. A most megjelölt időpont azonban nem az első: 2014-ben 2017-re, 2017-ben 2020-ra ígérték a megnyitást.

A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883 és 1886 között elkészült épület a francia reneszánsz és neogótikus stílus jegyeit viseli magán. A 135 éves története során az épületben volt, hogy intézményként működött, máskor laktak benne, de vendéglátóipari múltja is van. Az épület UNESCO világörökségi helyszínen álló védett műemlék.

Balettintézet - forrás: dvmgroup.com
Balettintézet – forrás: dvmgroup.com

A palota az elmúlt 19 évben teljesen elhagyatva állt, így a kivitelező cég honlapján a felújítás kihívásait sorolják: „Az örökségvédelem és műemléki helyreállítás itt olyan jelentős gépészeti és elektromos megújulással egészül ki, amely a 16.000 m2 alapterületű ingatlan minden helyiségét érinti.

Az épületben megvalósuló legfontosabb architekturális változások között kiemelendő a tetőtér hasznos szállodaterületté alakításával megvalósuló új szint, az 5. emelet.

E héten fejezzük be az azbesztpalával fedett tetőszerkezet és a gerendák szakszerű elbontását, és hamarosan kezdjük a komplex tetőrekonstrukciót. Az eredeti lechneri állapotot állítjuk helyre úgy, hogy a modern légtechnikai rendszereket is itt helyezzük el. Szintén látványos építészeti átalakulást ígér a belső udvar meghitt, védett, napos belső átriummá formálása egy mérnöki bravúr eredményeképpen létrejövő, két irányban hajlított hiperbolikus paraboloid üvegfelület beillesztésével.” Az épület látványtervei – legalábbis a külsők – itt tekinthetőek meg.

Balettintézet - forrás: dvmgroup.com
Balettintézet – forrás: dvmgroup.com

A kivitelezést végző DVM Group számára nem ismeretlen a terep, a cég számos hasonló nagyságrendű, nemzetközileg is díjazott budapesti műemléki felújításban vett részt, mint az Eiffel Palace, a Váci 1, az Ybl Villa, az amerikai nagykövetség, a Bank of China és a Helvetic Clinics.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.