Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Premierek a fővároson kívül a 2012/13-as évadban

Premierek a fővároson kívül a 2012/13-as évadban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember eleje nemcsak az iskolakezdés szomorú napjaira figyelmeztet bennünket, hanem ilyenkor indulnak el ismét a nyári szünet után a színházak évadjai. Érdemes kicsit körülnézni, hogy országszerte milyen előadásokkal-bemutatókkal csábítják a közönséget a játszóhelyek. Körbenézve kishazánk színházainak honlapjain, azt minden esetben leszűrhetjük, hogy egyik vidéki weboldal sem világos, tiszta, egyértelmű. Nem kínálja magát szembetűnően a sok premier. Ráadásul a feltett információk egyelőre igen hiányosak. Mintha nem bíznának benne, hogy az internet talán a legfontosabb közönségkapcsolattá lépett elő. Mintha elég lenne, hogy a nagyérdemű májusban megvette a bérletét, aztán évadközben majd kiderül, mit is kap.

A Szegedi Nemzeti Színház rendíthetetlenül folytatja a verista operákat bemutató sorozatát, idén Giordano: André Chénier című műve lesz terítéken, ami nem ismeretlen a Tisza parti közönségnek, jó tíz éve Galgóczy Judit egyik legsikeresebb rendezésében adták. A stílusosan október 6-ára időzített bemutató, az Armel Operaverseny részeként rendezője Bodolay lesz. A lassan hagyományossá váló verseny idén egy kortárs operai seregszemlével is fel fog érni. Verseny előadásai: William Mayer: Haláleset a családban – európai bemutató, a Center for Contemporary Opera (New York) produkciója (október 8., rendező: Alföldi Róbert), Philip Glass: A fegyencgyarmaton – magyarországi bemutató,  a Josef Kajetán Tyl Színház (Plzeň) produkciója, (október 10., rendező: Viktorie Cermánková), Aleksandra Vrebalov: Mileva – a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) produkciója (október 12., rendező: Ozren Prohic),  Roland Baumgartner: Mária Terézia – ősbemutató, a Szlovák Nemzeti Színház (Pozsony) produkciója, (október 14., rendező: Ladislav Adamik). Juronics Tamás, ismét egy klasszikus baletthez nyúl, ezúttal mindenki kedvencét, a Diótörőt állítja színpadra saját értelmezésében (premier: október 26.). szintén a gyerekekre gondolva mutatják be 2013. január 18-án Ránki György: Pomádé király új ruhája című gyerekoperáját, Toronykőy Attila rendezésében, aki a jelenleg Pesten is futó produkciót is jegyzi. Huszka Mária főhadnagyát Tasnádi Csaba, Verdi Rigolettóját (premier: március 22.) Juronics Tamás állítja színpadra. A Szegedi Kortárs Balett másik premierjét a Kisszínházban tartja, Juronics Tamás új koreográfiájának címe: Stabat Mater. Szeged vitathatatlanul az a város, ahol a mai napig a legtöbb opera van műsoron – Budapest után. A 2012/13-as évadban látható még a Bohémélet, a Pillangókisasszony és a Traviata is.

A debreceni Csokonai Színház is több operabemutatót tervez a következő szezonban. A zenés évadot a János vitézzel kezdik, szeptember 21-én. Az előadást Zakariás Zalán rendezi, Bartal László, Csurgó Tamás, Nagy Máté vezényli. A Szegeden tavaly bemutatott Felkay Tamás által jegyzett produkció a civis városban december 7-től lesz látható. Rossini: A sevillai borbély című vígoperáját Szinetár Miklós állítja színpadra. A március 22-ei premier érdekessége, hogy Magyarországon rég nem hallott módon, Rosina szólamát ismét koloratúrszopránra bízzák. A több éve futó Turandot produkcióból is tartanak néhány előadást. Hat év után ismét lesz táncbérlet Debrecenben. Négy vendég-együttes, a Táncművészeti Főiskola végzős növendékei, a Magyar Állami Népi Együttes, a  Hajdú Táncegyüttes és Bozsik Yvette Társulata produkciói tekinthetők meg.

A Miskolci Nemzeti Színház idén kapott új vezetést. Kiss Csaba igazgató mellett Cser Ádám lett a zenei vezető. A Verdi bicentenárium tiszteltére 2013. február 22-én mutatják be a Nabuccót. A Szegedi Szabadtéri Színpadra tervezett égbe nyúló lépcsősorával 204-ben emlékezetes előadást hozott létre rendezőként Kesselyák Gergely Zeke Edit díszlet-, illetve Papp Janó jelmeztervező segítségével. Ennek a produkciónak kőszínházi változata lesz látható Miskolcon. A Főbb szerepekben: Cseh Antal és Massányi Viktor (Nabucco), Balczó Péter és Horváth István (Ismael), Gábor Géza és Szvétek László (Zakariás), Rálik Szilvia és Herczenik Anna (Abigél), valamint Hircsu Angelika és Busa Gabriella (Fenena). Az előadásokat Kesselyák Gergely, Cser Ádám és Philippe de Chalendar vezényli. Balett-bemutató is színesíti az évadban a miskolci színházi életet, Kozma Attila két koreográfiája – A „Forint” és a Médeia – bemutatója december 2-án esedékes. Az idén jelentős fordulat állt be a Bartók+ nemzetközi operafesztivál életébe, amikor is a hangsúly a nemzetközi tematikus seregszemléről áttevődött a város operaünnepére. Hogy 2013 kora-nyarára milyen műsorral áll elő a leendő vezetőség még nem nyilvános.

A Győri Nemzeti Színház úgy tűnik idén nem rendez egyetlen operaelőadást sem. Helyette a János vitézt mutatják be, valamint operett-gálát rendeznek. Hogy mikor és kikkel, még nem derül ki a holnapjukról. A Győri Balett első premierje a Zorba lesz. A Theodorakisz zenéjére összeállított balett koreográfusa ifj. Harangozó Gyula (premier: október 13, budapesti bemutató: november 7.)

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét meghirdette operabérletét a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar. A Háry Jánost Vásáry Tamás (december 1.), a Bohéméletet Medveczky Ádám (február 23.), a Szerelmi bájitalt Kesselyák Gergely (április 20.) vezényli. A szólistákról még nincsenek hírek. Az együttes novemberben több városban (Sopron, Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár) ad Verdi – Wagner koncerteket Dénes István vezényletével.

A Pécsi Nemzeti Színház élére tavaly került új zeneigazgató, Gulyás Dénes személyében. Az együttes első bemutatója szintén a János vitéz lesz szeptember 21-én. A produkciót Nagy Viktor rendezi, zömében prózai színészek közreműködésével. A Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Operáért Alapítvány és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola közös produkciójaként kerül színre beavató előadásként Mozart: A színigazgató című kisoperája október 21-én a kamaraszínházban Ottlik Ádám rendezésében, Mácsai János szerkesztésében. Április 5-én Gounod Rómeó és Júliája csendül fel Szikora János rendezésében, egyelőre ismeretlen főszereplőkkel. Szeptember 27. és 30. között rendezik meg a VI. Pécsi Tánctalálkozót. A Pécsi Balett Zachár Lóránt koreográfiájában Goran Bregovic zenéjére júliusban a nyári színházban mutatta be a Bonyodalmas balkáni lakodalmas című táncbohózatot. A kőszínházi premier október 13-án lesz. 2013. február 1-én Banális viszonyok – édes finomságok címmel Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére készül egy új balett. Az együttes továbbra is műsorán tartja az Otello a Lisztmánia és a Hófehérke és a hét törpe előadásokat.

Szeged, Debrecen, Miskolc, Győr, Szombathely, Pécs. Hat nagyváros, ahol még küzdenek a megmaradt komolyzenére kíváncsi közönség kegyeiért. Nyomokban már látszik, hogy van, ahol fontossá kezd válni az utánpótlás-nevelés, de azt, hogy még időben vagyunk, csak remélni lehet. Valaha egy-egy vidéki premier olyan eseméyn volt, amire több kocsival indultak az érdeklődők Pestről. Kíváncsi lennék, hogy a jelen kínálatból és a várható benzinárak mellett jövőre hányan indulnak útnak.

Előző cikkMarie, az ezred lánya
Következő cikkSpagetti alla Caruso

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X