Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Őrült ember rohant be az Operaház csütörtök esti előadására

Őrült ember rohant be az Operaház csütörtök esti előadására

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Eredménytelen rendőrségi kihallgatása után a Lipótmezőre szállították

Csütörtök este a kormányzó jelenlétében és zsúfolt nézőtér előtt újította fel az Operaház Flotow „Márta” című operáját. Az előadásnak külön szenzációja volt a világhírű tenorista, Pataky Kálmán fellépése, aki az opera főszerepét énekelte. Ünnepi hangulatban, a forró siker minden megnyilvánulása mellett folyt az előadás. melyet sűrűn szakított meg az előkelő és nagyszámú közönség elragadtatott tapsa.
A harmadik felvonás zárójelenetéig érkeztek már el, mikor tíz óra után néhány perccel csaknem pánikot okozott a nézőtéren egy váratlanul megjelenő őrült. A színpadon Pataky Kálmán énekelt éppen, mikor felpattant az egyik földszinti, baloldali ajtó és a széksorok mellett kopottruhájú férfi rohant előre a zenekar felé. Artikulátlan hangon ordítozott, s mielőtt megakadályozhatták volna, végigrohant a nézőtéren, átvetette magát a zenekar korlátján és beugrott a zenészek közé.
 

A zenészek ráugrottak az őrültre

A zenekarból nyomban három zenész ugrott rá a furcsakülsejű emberre. Igyekeztek alkalmatlanná tenni, mielőtt a nézőtéren ülők észreveszik és esetleg pánikhangulat keletkezik.
A negyven-ötven év körüli, középtermetű, soványarcú férfi a prímhegedűsök nyakába ugrott, s a közönség csak ekkor figyelt fel, ekkor vette észre, hogy valami rendellenes dolog történik. Berg Ottó karmester és Pataky Kálmán lélekjelenléte azonban elejét vette a komolyabb incidensnek. A tenorista tovább énekelt, Berg Ottó pedig dirigált, úgyhogy az előadás szinte zavartalanul folyt tovább.
Közben, persze, a zenekarban erős küzdelem keletkezett a zenészek és az őrült között, aki igyekezett megszabadulni a muzsikusok kezéből. A zenekar lámpáit nem gyújtották fel és így tulajdonképpen csak az első sorok közönsége láthatta, mi történik a zenekarban, ahonnét az őrül valószínűleg a színpadra akart feljutni.
Pár pillanatnyi küzdelem után sikerült megfékezni a vérbenforgó szemű, vadul hadonászó embert, akit a vasajtón keresztül kituszkoltak nagynehezen a művészfolyosóra. Természetesen nyomban értesítették a mentőket is, akik kivonulásuk után megállapították, hogy kétségtelenül elmebeteg garázdálkodott az Operaház nézőterén.
Nevét sem tudja a botrányhős

A folyosón megpróbáltak beszélni hozzá, de zagyva feleleteket adott csak a kérdésekre, csehül és még más idegen nyelven. A botránytokozót először a VI. kerületi kapitányságra vitték, onnan pedig a központi ügyeletre.
Az Operaházban a pillanatnyi incidens után tovább folyt az előadás és a közönség, melynek soraiban mégis hamar megtudták, mi történt, fergeteges tapsokkal ünnepelte az előadást megmentő és a pánikot elhárító Pataky Kálmánt és Berg Ottót.
A főkapitányság központi ügyeletén megpróbálták kihallgatni a botrány hősét, aki egyébként ittas ember benyomását tette. A kérdésekre azonban itt sem adott értelmes választ és ruhájában sem találtak megmotozása alkalmával semmi igazoló írást. A rövid, barna kopott kabátba öltözött, szürkecsíkos ruhájú, bakancsos, barna micisapkás férfit sikertelen kihallgatása után a rendőrségről a Lipótmezőre vitték megfigyelés céljából.
Az Operaházban az előadás befejezése után nyomban vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy a minden alkalommal lezárt és szigorúan őrzött nézőtérre előadás közben hogyan juthatott be a botrányt provokálni próbáló őrült.

Új Magyarország, 1935. január 25.
A cikkez az eredeti helyesírással közöljük, a fotók a Marx fivérek Egy este az Operában című filmjéből valók.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X