Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Luisa dalra fakad

Luisa dalra fakad

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Néhány napja járta be az uborkaszezonnal küszködő olasz szaksajtót a pezsdítő hír, miszerint Luisa Mandelli visszatér a színpadra. Ráadásul nem is az anyaszínházában tapsolhatnak majd neki, Daniel Barenboim – a Scala korábbi főzeneigazgatója – Berlinbe hívta a művésznőt, hogy lépjen fel decemberben az általa vezényelt Traviata produkcióban, Annina szerepeében. Az argentin karmester, mint látni fogjuk, ezzel a tettével két legyet is ütött egy csapásra. De kicsoda valójában Luisa Mandelli és mitől olyan fontos énekesnő, hogy egy rövid szerepre is érdemes legyen meghívni?

Az olasz szopránról (más források szerint mezzoszopránról) igen kevés életrajzi adatot találni. Születési dátumát azonban immáron büszkén vállalja. S erre megvan minden ok, ugyanis 1922. október 16-án látta meg a napvilágot, Sarannóban. Tehát nemsokára betölti a 93. évét! Karrierjéről nem sokat tudunk. Mandelli semmiképpen se volt jelentős énekes, ám a visszavonulása óta eltelt idő elég lehetett számára a legendagyártáshoz. Szólistaként 1953 és 1959 között 22 produkcióban énekelt apró szerepeket a Scalában, ahol a Rigoletto Apródjaként debütált. Három lemezen is megtalálható a neve, mindhárom a milánói teátrum fénykorát idézi, a Szerelmi bájitalban Giannetta, a Traviatában Annina, szerepét alakította a Rigoletto mellett. Ez utóbbi kettőben Luisa Mandelli Maria Callas partnere lehetett. Nemcsak lemezen, hanem színpadon is. Luchino Visconti Traviatája egyike a Scala legendás előadásainak. Nyilvánvalóan az idős énekesnő életének is legszebb pillanata volt a produkció. Úgy emlékszik Callasra, mint Angiolieri asszony emlékezett Eleonora Duséra, a Mario és a varázslóban. Napjainkban, hatvan évvel az előadás létrejötte után is szívesen mesél azoknak, akik betérnek hozzá otthonába, a Casa Verdibe, a legendás idősek otthonába, melyet a nagy olasz komponista alapított. Itt él évtizedek óta Luisa Mandelli egy autogramokkal borított kis szobában. Ha látogatók érkeznek, és szerencsére gyakran érkeznek, örömmel idézi fel, hogyan imádkozott együtt Maria Callassal a Traviata III. felvonása előtt. Ebből a legendás palotából fog a művésznő Berlinbe repülni, hogy ismét színpadra állhasson Anninaként.
Fontos, hogy ki énekli ezt a kis szerepet? Éppen a Scalában derült ki nemrég, hogy mennyire az, amikor Mara Zampieri hatalmas alakítása a főhősöket is el tudta homályosítani. Barenboim jól választott, Luisa Mandelli biztos valamilyen lesz Anninaként. Az ember hajlamos azt hinni, hogy az igen idős művésznő életét a négy fal között tölti az emlékeivel. Több fotó és videó bizonyítja, hogy Mandelli korántsem efféle nyugdíjas. Sőt! A kiváló testi és szellemi állapotban lévő asszony évtizedek óta a Scala hírhedt karzatának egyik leghangosabb – és legkonzervatívabb – szószólója. Egyfajta megkerülhetetlen intézmény. Érdemes megnézni a felvételeket, ahol elképesztő vitalitással védi a világ egyik legpatinásabb operaházát, az „ő színházát”, minden rettenettől, ami az „ő ideje” után született! Ennek tudatában még pikánsabb, hogy Daniel Barenboim a világ valószínűleg megdönthetetlenül legidősebb debütánsát éppen Berlinbe, a rendezői színház fellegvárába viszi. Luisa Mandelli nyilatkozata szerint nagyon várja már a decembert. Drukkoljunk neki!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X