Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Tíz kép - Wagner bélyegsorok a Harmadik Birodalomban

Tíz kép – Wagner bélyegsorok a Harmadik Birodalomban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Összeállításunkban – kapcsolódva a holnap kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékokhoz – két, Richard Wagner művészetét tárgyaló bélyegsort mutatunk be, melyeket a német Harmadik Birodalom idején jelentettek meg.
A nácik, és személyesen Hitler vonzódása a germán mondakör legendáihoz, valamint kitüntetetten Wagner művészetéhez közismert. Így az sem véletlen nyilván, hogy első komolyabb vállalkozásuk a bélyegkiadás terén egy Wagner operáit bemutató alkalmi sorozat volt.
Ezt a kilenc darabos jótékonyági bélyegsort – mely ebből a korszakból a mai napig talán a legkeresettebb a gyűjtők körében – Német Birodalmi Posta (Deutsche Reichspost) bocsátotta ki, a Deutsche Nothilfe segélyszervezet támogatására 1933. november 1-én. Az ilyen jótékonysági bélyegek esetében az összértékből egy bizonyos összeg a kedvezményezett szervezet számlájára került. A háború előtt kiadott német bélyegeknél szokatlanul minőségi és kidolgozott maratott mintákon a korai operák és az Istenek alkonya kivételével a wagneri életmű nagy része megjelenik. (Ez utóbbi talán az épp alakuló ezeréves birodalom szempontjából szerencsétlen címe miatt maradt ki a sorozatból.) Érdekesség még, hogy a korábbi minták helyett ennél a kiadványnál alkalmazták először vízjelként a horogkeresztet.
A sorozat tervezője Alois Kolb (1875-1942), osztrák grafikus, részmetsző, festőművész.
1. Tannhäuser

2. A bolygó hollandi
3. A Rajna kincse
4. A nürnbergi mesterdalnokok
5. A walkür
6. Siegfried
7. Trisztán és Izolda
8. Lohengrin
9. Parsifal
A tizedik képen a Cseh-Morva Protektorátus (Reichsprotektorat Böhmen und Mähren) által 1943-ban, Richard Wagner születésének 130. évfordulójára kiadott bélyegsor látható. A képeken a zeneszerző portréja valamint a Mesterdalnokok és a Siegfried egy-egy jelente tűnik fel a prágai bemutatók évszámaival. Érdekesség, hogy bár Wagner portréja mellet 1883, tehát halálának dátuma szerepel, a sorozatot május 22-én, a születésnapján jelentették meg. A nyomatok tervezője Anton Erhardt (1889-1961) német születésű cseh grafikus, festőművész. A Wagner portré Alois Langenberger (1898-1962) cseh szobrászművész munkája.

Az összeállítást készítette: Jenny Gábor

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X