Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Tíz kép - Színháztüzek

Tíz kép – Színháztüzek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 19. századi színházak legnagyobb ellensége a tűz volt. Az épületeket előbb gyertyákkal, illetve fáklyákkal, később gázzal világították, a díszletek, sőt maga a színpaddeszkák is gyúlékony anyagokból készületek. Az előadások alatt viszonylag kis és zárt helyen meglehetősen sok ember zsúfolódott össze. Így időről-időre szinte elkerülhetetlenek voltak a tűzesetek.
1. Színes litográfia örökítette meg Gottfried Semper első Drezdai Udvari Operaházának 1869-es pusztulását.

2. A Moldva partján álló Prágai Nemzeti Színház alig két hónappal a megnyitása után, 1881 augusztusában kapott lángra. A tűzben a kupola és a nézőtér jelentős része elpusztult.
3. A színháztörténet leghírhedtebb tűzesete: a bécsi Ringtheater 1881. december 8-án egy Hoffmann meséi előadás kezdete előtt gyulladt ki. A kis alapterületre épített, magas, kevés kijárattal rendelkező régi épületben egyes becslések szerint 450 ember lelete halálát. Ezután az eset után több óvintézkedést – így a vasfüggöny kötelező használatát – vezettek be világszerte.
4. A legemlékezetesebb hazai színháztűz a mai Vörösmarty téren álló Német Színház 1847. februári égése volt. A korabeli ábrázolásról világosan látszik, hogy Budapest lakossága inkább szemlélte az épület pusztulását, minthogy az oltásban segédkeztek volna. A rossz nyelvek szerint nemigen bánták a pestiek, hogy a német nyelvű színjátszás hajléka a lángok martaléka lett.
5. A 20. század elején hála a biztonsági intézkedéseknek és a villanyvilágítás térhódításának jóval kevesebb tűzesetről tudunk. A II. világháborúban azonban Európa operaházainak jelentős része kapott találatot. A vallettai Nemzeti Színházat 1942 áprilisában bombázták le a Luftwaffe gépei. 
6. Lee Miller gyönyörű fotója egyszerre tanúskodik a pusztításról és a túlélésről. Bécs büszkeségében, a kiégett Hofoperben Irmgard Seefried a Pillangókisasszony Nagyáriáját énekelte 1945 nyarán.
7. A Magyar Állami Operaháznak szerencsére sohasem kellett a hasonló pusztítást elszenvednie, kisebb tűzesetek azonban előfordultak. 1952. június 21-én éjjel a színpad feletti tetőrész kapott lángra. A tüzet valószínűleg a tetőt javító bádogosok által használt és gondatlanul elzárt forrasztólámpa okozhatta. A nagyobb kár elkerüléséhez jelentősen hozzájárult, hogy már a II. világháború alatt impregnálták a tetőszerkezetet.
8. 1994. január 31-én égett le a barcelonai Gran Teatre del Liceu. A kiürített, komor épületben, a felújítás megkezdése előtt rendeztek koncertet.
9. Szinte napra pontosan két évvel a Liceu pusztulása után a velencei Teatro Fenice is a lángok martaléka lett 1996. január 29-én éjjel. Mára mindkét operaház újjáépítve várja a látogatókat.
10. A legutóbbi színháztűz olyan távol történt, hogy nem is került be az európai hírekbe. A nebraskai Plattsmouth városának 135 éves, használaton kívüli műemlék színház épülete, a Waterman Opera 2014 januárjában gyulladt ki. Tekintettel a téli időjárásra az oltáshoz használt víz azonnal ráfagyott az épület megmaradt betonvázára.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X