Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso A walkür az Operaházban

A walkür az Operaházban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egyszerre különös és jellemző, hogy az Operaház 130 éves történetében mindössze két alkotónak, az 1920-as években Márkus Lászlónak, majd az 1990-es években Nagy Viktornak sikerült a teljes Niebelung gyűrűjét színpadra állítania. Közismert, hogy a Ring operaházi színrevitele Gustav Mahler nevéhez köthető, de ő csak az első két estét tudta 1889-ben elvezényelni. A január 27-i Walkür magyarországi bemutatón Csiky Gergely fordításban František Broulik énekelte Siegmund, Szendrői Lajos Hunding, Ney Dávid Wotan, Maleczkyné Ellinger Jozefa Sieglinde, Szilágyi Arabella Brünnhilde és Fleiszig Mariska Fricka szerepét. A siker nagy volt, s a tetralógia többi darabjával szemben a zenedráma szinte azonnal az Operaház repertoárjának szerves részévé vált. Az első produkció több mint harminc évig műsoron maradt, Mahler után Márkus Dezső, Kerner István, ifj. Ábrányi Emil és Szikla Adolf vezényelte az előadásokat. Siegmundot Julius Perotti, Karel Burian, Julius Bochníček és Georg Anthes, Wotant Beck Vilmos, Várady Sándor Fritz Feinhals és Rózsa S. Lajos, Sieglindét Hilgermann Laura, Italia Vasquez, Ney Hermin, Krammer Teréz, Kaczér Margit és Medek Anna, Brünnhildét Diósyné Handel Berta, Ney Hermin, Flattné Gizella, Italia Vasquez, Matzenauer Margit és Haselbeck Olga énekelte.
 

- hirdetés -

A sok külföldi név láttán érdemes megjegyezni, hogy az I. világháborúig német szó nem hangozhatott el az Operaház színpadán, így a Wagner szerepekben vendégszereplő idegen ajkú művészek is kénytelenek voltak magyarul vagy olaszul énekelni a szólamaikat. Mai füllel nehéz elképzelni, hogyan hangozhatott mindez… Az I. világháború végén Zádor Dezső fiatal hazai énekesekkel (Pilinszky Zsigmond, Kálmán Oszkár, Rózsa S. Lajos, Marschalkó Rózsi, Haselbeck Olga, Basilides Mária) rendezte újra A walkürt. 1920 áprilisában történt a hazai operatörténet egyik legszégyenteljesebb esete, amikor a zenedráma II. felvonása alatt antiszemita tüntetők törtek be a nézőtérre és Rózsa S. Lajost becsmérelték. A kiváló bariton nemcsak az előadást hagyta félbe, hanem az országot is elhagyta, meg sem állva Amerikáig. Márkus László 1925 januárjában állította színpadra A walkürt, nagyjából az 1918-ban bemutatkozott szereposztással. Az előadást később Bernhard Tittel, majd Franz Schalk, Rékai Nándor, Sergio Failoni és Ferencsik János vezényelte. A hazai művészek mellett számos világsztár is rendszeresen fellépett Budapesten az operában. Siegmundot Hubert Leuer, Gábor József, Závodszky Zoltán, ifj. Ney Dávid, Max Lorenz és Set Svanholm, Sieglindét Maria Jeritza, Bihóy Zóra, Relle Gabriella, Báthy Anna, Maria Müller és Rigó Magda, Brünnhildét Sebeők Sára, Medek Anna, Némethy Ella, Maria Jeritza és Huszka Rózsi, Wotant Szende Ferenc, Alfred Jerger, Szemere Árpád, Josef von Manowarda, Friedrich Schorr, Marcel Journet és Losonczy György énekelte. 
Rigó Magda, Rissay Pál és Joviczky József
A Rajna kincse után Nádasdy Kálmán 1942-ben rendezte újra A walkürt. A Ferencsik János által vezénylet előadásban az Operaház fiatal erői, Udvardy Tibor, Koréh Endre, Losonczy György, Rigó Magda és Némethy Ella énekelték. Az előadást 1947-ben Lukács Miklós vezényletével frissítették fel. A ciklust folytató Siegfried már csak a világháború után készült el, és mindössze két előadást ért meg, Az istenek alkonya felújítását pedig – ismeretlen okokból – már nem lehetett megtartani. A produkció majdnem negyed évszázadon keresztül maradt műsoron, Hans Knappertsbusch, George Sebastian, Komor Vilmos, Tóth Péter és Madarassy Albert vezényletével. A szereposztás meglepően keveset változott, Siegmund szerepében Torsten Ralf, Joviczky József és Göndöcs József, Sieglindeként Czanik Zsófia és Sándor Judit, Brünnhildeként Delly Rózsi, Eszenyi Irma és Laczkó Mária, Wotanként Fodor János, Böhm Endre, Faragó András és Theo Adam mutatkozott be. 
Tűzvarázs az 1950-es évkekben
A Békés András – Forray Gábor – Szeitz Gizella – Lukács Miklós és talán mindenekelőtt a műfordító, Blum Tamás nevével fémjelzett Walkür kettős szereposztásban, 1970. január 15-én és 17-én került színre az Operaházban. Siegmundot Szőnyi Ferenc és Turpinszky Béla, később Csányi János, Wotant Faragó András és Palócz László, Sieglindét Dunszt Mária és Kovács Eszter, Brünnhildét Szőnyi Olga és Kasza Katlin, Frickát Delly Rózsi és Ercse Margit énekelte. Az előadást 1979-ben Kórodi András frissítette fel, a főszerepekben akkor Hormai József, Berczelly István, Horváth Eszter, majd Takács Mária (Sieglinde), Kasza Katalin, Ercse Margit, majd Kovács Eszter lépett színre. Békés András rendezésében is számos világnagyság vendégszerepelt, így: James King, Peter Hofmann, Tomas Stewart, Donald McIntre, Theo Adam, Ingrid Bjonel vagy Berit Lindholm. Mire 1984-ben a produkció lekerült a műsorról már majdnem ötszáz Walkür előadás volt az Operaházban. 
Berczelly István és Kasza Katalin
Jurij Szimonov – később Medveczky Ádám és Kovács János – vezényelte a legutóbbi, 1995-ös felújítást, melyben Siegmundot Molnár András, Hormai József, majd Bándi János, Wotant Berczelly István, Gurbán János majd Szvétek László, Sieglindét Sudlik Mária, Temesi Mária és Markovics Erika, Brünnhildét Kasza Katalin, Balatoni Éva, Lukin Márta és Németh Judit énekelte. A produkció utolsó előadása 2007. január 7-én Temesi Mária 25. operaházi jubileuma volt. A walkür ekkor szólalt meg 532-szer az Operaház színpadán.
Fotók: Operaház Emlékgyűjtemény

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X