Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Ádám az Operában

Ádám az Operában

“Az Operaház mai előadását egy botrányos és gyötrelmes jelenet szakította meg. Egy őrül ember az elmebajosok furfangjával és erejével utat lelt a nézőtérre, felkapott a karmester emelvényére, kivette a vezénylőpálczát a dirigens kezéből és az őskori ember kosztümteleségében végig akarta dirigálni Wagner mitológiai operáját, a Lohengrint.
Este féltizenegy órakor jelent meg a nézőtéren az őrült. A bal széksorok mellett vezető úton egyenesen lerohant a zenekarhoz, ott átvetette magát a korláton és ifj. Ábrányi Emil karnagy mellett termett, kiragadta kezéből a karmesteri pálczát és olyan mozdulatokat tett, mint a ki vezényli a zenekart. A közönség csak ekkor vette észre a megdöbbentő jelenetet. Láttára óriási riadalom támadt a nézőtéren, a hölgyek menekültek. Néhány bátrabb férfi és Domonkos Gyula ügyeletes rendőrkapitány odarohantak a zenekari mélyedéshez, rávetették magukat a bikaerejű őrültre és hosszú, nehéz birkózással sikerült is nekik legyűrni és az egyik öltözőbe vinni. Ott lepedőbe takarták a födetlenségét, aztán az időközben előhívott mentők bevitték a főkapitányságra. Ott újból dühöngeni kezdett, elannyira, hogy kényszerzubbonyt kellett ráadni, de azt is letépte magáról. Utóbb, mikor lecsendesedett, opera-áriákat kezdett dúdolni, majd egy láthatatlan zenekart vezényelt megint. A ruháját megtalálták az Opera egyik bejárójánál. A zsebében lévő iratokból megállapították, hogy Szabó Pál Istvánnak hívják s foglalkozására nézve soffőr. Az operaházi izgalmas jelenetnek tanúja volt Jankovics miniszter is, ki egy páholyból nézte az előadást.

- hirdetés -

Érdekes, hogyan tudott az őrült ember feltűnés nélkül egészen az Operaház nézőteréig jutni. Úgy tíz óra tájában behúzódott az Opera dalszínház-utczai részén lévő egyik kapu aljába, ott levetkőzött, ruháját otthagyta és a díszítőmunkások külön lépcsőjén át osont a földszinti páholysor folyosójára. Onnan lekerült a földszinti nézőtérre. A bejárónál két szolga észrevette és elébe állt, de ő a falhoz vágta őket és berohant a nézőtérre. Írásaiból kitűnik, hogy a nyár folyamán Boriszlavból, a hol mint soffőr volt alkalmazásban Budapestre jött, itt júniusban kiváltotta a soffőrigazolványát, de úgy látszik, nem igan volt állásban azóta, mert ruhája teljesen le volt rongyolva. Találtak nála megkezdett, de teljesen értelmetlen színdarab-jeleneteket és regényvázlatokat.
Még az éjszaka beszállították a lipótmezei tébolydába.”

Az Újság 1913. december 18-i cikkét eredeti helyesírás szerint közöljük.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
- hirdetés -
X
X