Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Tíz kép - Zeneszerzők és csemetéik

Tíz kép – Zeneszerzők és csemetéik

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A nagyközönségben évszázadok óta él egy sztereotípia a bohém, nagylábon élő, keresetüket utolsó fillérig  elmúlató komponistákról. A zenetörténetben akadnak ilyen alkotók, de azért derék családapákat is találni szép számmal. A szeptemberi iskolakezdés előtt közülünk mutatunk be tízet. 
1. Reggeli áhítat a Bach családnál a címe Toby Rosenthal 1870-es erősen idealizált festményének. Johann Sebastian egyike volt  a legtermékenyebb zeneszerzőknek, több mint ezer fennmaradt műve mellett húsz gyermeket nemzett, akik közül tíz érte meg a felnőttkort, s négy fiú felnőttként apjuk hivatását választotta.

2. Kevés gyerek mondhatja el magáról, hogy már születésekor bevonult a zenetörténetbe, Siegfried Wagner egyike a kiválasztottaknak, hiszen érkezése örömére komponálta édesapja a Siegfried-idillt. A sors különös fintora, hogy a gyermek nemhogy névadójára, a győzhetetlen germán hősre nem emlékeztetett, de még zseniális apja nyomdokain is bukdácsolva haladt.
3. Három generáció egy asztalnál: a kis Franz Strauss mellett világhírű apja, Richard, a botrányos Salome komponistája, valamint nagyapja Franz-Joseph, a müncheni opera egykori kiváló kürtöse, aki A Rajna kincse, valamint a Trisztán és Izolda ősbemutatóján is játszott, miközben legendásan idegenkedett Wagner műveitől. 
4. Gustav Mahler lánya, Anna felnőttként szobrász lett, az ő keze munkáját dicséri többek között az Operaház Klemperer szobra is. Anyjához, Alma Mahler-Werfelhez hasonlóan Anna is viharos életet élt, férjei között megtalálható Paul Zsolnay könyvkiadó és Ernst Krenek zeneszerző is.
5. Bartók Béla kisebbik fia, Péter napjainkban Floridában él, 92 éves és fáradhatatlanul gondozza édesapja hagyatékát.
6. Giacomo Puccini fiát a szintén zeneszerző dédapa után keresztelték Antonio névre. Most mindketten a Torre del lagói villában alusszák örök álmukat, abban a házban, ahol annyi feledhetetlen Puccini melódia született.
7. Chouchou, azaz Claude-Emma Debussy szintén bevonult a zenetörténetbe, azzal a szép ajándékkal, melyet édesapjától kapott: a Gyermekkuckó című máig népszerű zongorasorozatot.
8. Théodore Strawinsky le sem tagadhatná apját, annyira hasonlít rá. Megszakítva a családi hagyományt – nagyapja a cári opera jeles basszistája volt – a komponista legidősebb fia festő lett. Ehhez Igor hírnevének és társadalmi pozíciójának köszönhetően olyan támogatókat sikerült szereznie, mint Braque vagy Picasso. Képeiből valószínűleg éppen az hiányzik, ami apját naggyá tette: az egyéniség.
9. Míg Stravinsky a Nyugatot választotta, Sosztakovics otthon maradt. Fia, Maxim karmester lett, elsősorban apja műveinek tolmácsolójaként olykor napjainkban is, közel a nyolcvanhoz dobogóra lép.
10. Leonard Bernsteinről köztudott, hogy felesége és három gyermeke mellett sem vetette meg az élet apróbb és nagyobb örömeit. Hatalmas egyénisége mégis mély nyomot hagyhatott az utódokban: Jamie a mai napig apjához hasonlóan ismeretterjesztő előadásokat tart, Alexander pedig a Bernstein Alapítvány feje.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X