Papageno Radio
- hirdetés -
Uncategorized Felújítják Gyula legrégibb lakóépületét, a Máriás-házat

Felújítják Gyula legrégibb lakóépületét, a Máriás-házat

150 millió forintból újítják fel Gyula legrégibb, 1775 körül épült lakóépületét, a Máriás-házat.

- hirdetés -

A felújítással évtizedes álom valósul meg. Az épület első három szobája az 1800-as éveket bemutató tájházként fog működni, a gyulai svábok korabeli bútorai, eszközei kapnak helyet, az épület és a városrész történetét, továbbá a kétmenetes sváb polgárház jellegzetes kialakulását és mai megjelenésének építési periódusait mutatják majd be. Az udvar, az ott lévő füstölő és a kocsiszín rendezvények helyszíne lesz.

- hirdetés -

A tervek szerint a jövő áprilisig tartó munkálatok során megerősítik a főfalak alapját, szigetelik azokat, kicserélik a nyílászárókat. Az egyik pinceboltozatot meghagyják, a másikat újra kell építeni. Az egyik tűzfal megerősítésével már végeztek, az visszakapta az eredeti, 1800-as évek végi állapotát. Az épületet bővítették, a ház hátsó része az eredeti után mintegy száz évvel épült.

A Máriás-ház Gyula legrégebbi lakóháza, 1775 körül épült, késő barokk stílusban. A németvárosi városrész főterén áll, közös téren a Szent József templommal és az Erkel Ferenc Emlékházzal. Nevét onnan kapta, hogy az Apor tér felőli rövid homlokzatán haranglábszerű fedeles, pilaszteres kerettel övezett szoborfülkében Mária-szobor található. A szobrot valószínűleg az 1801-es tűzvész után helyezték el annak emlékére, hogy a ház megmenekült a tűzvésztől.

Ide kapcsolódik:
A magyar nemzeti opera „bölcsője” – A gyulai Erkel-ház története

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.