Mariss Jansons és Christian Thielemann is visszaadja az ECHO Klassik díjat

Mariss Jansons - fotó: Marco Borggreve

Egyre többen küldik vissza az egyik legjelentősebb német zenei elismerést az egyik kategória idei antiszemita díjazottjai miatt. A legutóbbiak  Christian Thielemann és a Staatskapelle Dresden, illetve Mariss Jansons és a Bajor Rádió Zenekara.

Az ECHO, a német zenei díj ismeri el a legjobbakat a pop- és a komolyzene területén is. Idén popzenei díjátadón a hiphop/urban kategóriát egy olyan duó nyerte, amely dalszövegeiben a nőket lekurvázza, és azzal szellemeskedik, hogy “a testem jobban néz ki, mint egy auschwitzi rabé”. A díjazottak a gálán is felléptek, ami a holokauszt emléknapra esett. Már a jelölés után több korábbi ECHO Klassik-díjazott jelezte, nem kér az elismerésből.

A Notos Quartet tagjai azonnal kinyilvánították, nem csupán visszaküldik, de el is határolódnak a díjtól, amelyet olyanoknak is adnak, akik viccet csinálnak a holokausztból. Kurt Voormann, Igor Levit és Fabio Luisi is így tett. Egy jelentős szponzor, egy bioélelmiszereket gyártó cég már visszavonta támogatását, két további szponzor mérlegeli a lehetőségeket. A rapper duó kiadója felfüggesztette a szerződésüket. Az idei ECHO Klassik-átadásra októberben, a berlini Konzerthausban kerül sor.

(Via Slipped Disc)