Papageno Radio
Blogok A hét kortárs zeneműve Vizeli Máté: Gyimesi Concerto

Vizeli Máté: Gyimesi Concerto

Talán elfogultság nélkül állíthatom, hogy nagybátyám, Vizeli Balázs az ország egyik legelismertebb népzenész prímása. Már régebben is gondolkodtam azon, hogy ugyanúgy megállná a helyét egy klasszikus nagyzenekar előtt, mint a komolyzenész hegedűs szólisták. Két éve döntöttem úgy, hogy belevágok egy hegedűverseny megkomponálásába, kifejezetten neki ajánlva.

Előadók:

Vizeli Balázs – hegedű

András Orsolya – gardon

Vizeli Máté – brácsa, gitár

Anima Musicae Kamarazenekar

Vezényel:

Kökényessy Zoltán

A darab alapjául a gyimesi népzenét vettem, amelyet, véleményem szerint, velejéig hatolóan autentikusan, mégis rendkívül egyénien szólaltat meg Vizeli Balázs. Jó alapot nyújthatott a munkához egy korábbi művem, a 2013-ban készült Amit tudok – Egy concerto grosso Szászcsávásról című darab, amelyet népzenész barátaim, az Anima Musicae Kamarazenekar és Derecskei András, karmester segítségével adtunk elő.

A kompozíció lényege az, hogy a népzenészeknek szinte csak autentikus, szászcsávási muzsikát kell játszani (éppen ezért az ő szólamaik csak vázlatosan vannak leírva), és erre felelget a kamarazenekar úgymond megírt anyagokkal, majd a mű végén megtalálják a közös hangot.

A darab a Papageno.fm műsorán is hallható.

Felépítésében hasonló a Gyimesi Concerto is, csak teljesen más zenei kérdéseket és problémákat vet fel, amiktől bár rögtön elfogadta a felkérést, nem titkoltan Balázs is tartott.

Hiszen a Küküllő vidéki muzsikával szemben a gyimesi zenének a hegedűn speciális intonációja, sőt néha már-már egy saját hangrendszere van, ami funkciós harmóniákkal alátámasztva a mostanában inkább az egyenletes temperatúrához szokott emberi fül számára nemes egyszerűséggel hamisnak tűnne. Így amikor a szólista játszik, sokszor csak színező, nem konkrét hangzatokat használok.

G. Horváth László, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője régi jó ismerősöm még a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolából. Ezúttal is nagy érdeklődéssel fogadta és műsorra tűzte a darabomat. Ahogy a konferálásban is említi, a népzenészek és a klasszikus zenészek sokat tanulhatnak egymástól ilyen alkalmakon.

A rovat támogatója az:  

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!