Papageno Radio
Blogok Fészek Művészklub Fészek művészeknek a város közepén

Fészek művészeknek a város közepén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1901. szeptember 7-én nyílt meg a Kertész és a Dob utca sarkán a Fészek, azaz a Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások klubja, amely művészek közadakozásából épült.

A Fészek Művészklub – fotó: Wikipedia/Takács Attila

Az alapító művészek között olyanokat találunk, mint Benczúr Gyula festő, Bródy Sándor író, Csortos Gyula színész, Fadrusz János szobrász, Fényes Adolf festő, Góth Sándor színész, Hegedűs Gyula színész, Heltai Jenő író, Hubay Jenő zeneszerző, Kacsóh Pongrác zeneszerző, Kernstok Károly festő, Lechner Ödön építész, Molnár Ferenc író, Ódry Árpád színész, Pethes Imre színész, Rippl-Rónai József festő, Rózsahegyi Kálmán színész, Strobl Alajos szobrász, Szinyei Merse Pál festő, Újházi Ede színész és Vaszary János festő, 1901. április 6-án a Drexler Kávéházban került sor az első, rendkívüli közgyűlésre, ahol Zilahy Gyula színész javaslatára elfogadták a klub nevét is. 1901. szeptember 7-én vették birtokba „örökös” székhelyüket Budapesten, a Kertész utca 36. alatt.

Az első alapszabály szerinti célja „a művészek társas érintkezésének előmozdítása, hogy az eddig szétszórt csoportok egy közös, meleg fészekben találkozhassanak, s ott együttes érintkezés és termékenyítő eszmecsere útján a művészetnek szolgálhassanak. Ez az intim belső kapocs adja meg az egyesületnek erkölcsi súlyát kifelé is.” Az évtizedek során a Fészek művészkörökön kívül is nagy népszerűségre tett szert .

(Via Fészek Művészklub)

Promóció

X
X