Papageno Radio
Blogok Orosz Zenei Fesztivál Rachmaninov vallásos arcát is bemutatja az Orosz Zenei Fesztivál

Rachmaninov vallásos arcát is bemutatja az Orosz Zenei Fesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az első Orosz Zenei Fesztivál nyitó- és zárókoncertjén a varázslatos hangulatú Vesperás csendül fel a debreceni Nagytemplomban és a budapesti Bazilikában a Kodály Kórus Debrecen közreműködésével.

Rachmaninovot nem véletlenül tartják nemcsak az orosz, hanem a teljes romantikus zeneirodalom egyik csúcspontjának: virtuóz, érzelemgazdag zenéje első pillanatban magával ragadja az embert.

Kíváncsi rá, hogy min tudott összeveszni Stravinsky és Rachmaninov? A válasz itt…

A zeneszerző 1915-ben, saját egészségének megromlása és a történelem folyása felett érzett aggodalmának kifejezéseként, az egyházi szertartások szimbolikáján keresztül fordult a tradíciók és az ősi keleti szláv gyökerek felé. Köszönhetően a fiatalon szinte naponta hallott bizánci liturgikus éneknek, a néhány hét alatt elkészült Éjszakai virrasztás a saját dallamok mellett a kijevi és a görög zenei világból is építkezik.

A Debreceni Református Nagytemplomban, majd a Szent István Bazilikában felcsendülő kórusciklus a Csajkovszkij vagy Rimszkij-Korszakov egyházi műveire jellemző szigorú szabálykövetéssel ellentétben mintegy szétfeszíti a liturgikus szolgálat kereteit, hogy érvényre juttassa a hagyományokat megőrizve megújító művészi erőt.

2018. október 6.  Szent István-bazilika – Váltsa meg jegyét ide kattintva!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X