Rachmaninov vallásos arcát is bemutatja az Orosz Zenei Fesztivál

Az első Orosz Zenei Fesztivál nyitó- és zárókoncertjén a varázslatos hangulatú Vesperás csendül fel a debreceni Nagytemplomban és a budapesti Bazilikában a Kodály Kórus Debrecen közreműködésével.

Rachmaninovot nem véletlenül tartják nemcsak az orosz, hanem a teljes romantikus zeneirodalom egyik csúcspontjának: virtuóz, érzelemgazdag zenéje első pillanatban magával ragadja az embert.

Kíváncsi rá, hogy min tudott összeveszni Stravinsky és Rachmaninov? A válasz itt…

A zeneszerző 1915-ben, saját egészségének megromlása és a történelem folyása felett érzett aggodalmának kifejezéseként, az egyházi szertartások szimbolikáján keresztül fordult a tradíciók és az ősi keleti szláv gyökerek felé. Köszönhetően a fiatalon szinte naponta hallott bizánci liturgikus éneknek, a néhány hét alatt elkészült Éjszakai virrasztás a saját dallamok mellett a kijevi és a görög zenei világból is építkezik.

A Debreceni Református Nagytemplomban, majd a Szent István Bazilikában felcsendülő kórusciklus a Csajkovszkij vagy Rimszkij-Korszakov egyházi műveire jellemző szigorú szabálykövetéssel ellentétben mintegy szétfeszíti a liturgikus szolgálat kereteit, hogy érvényre juttassa a hagyományokat megőrizve megújító művészi erőt.

2018. október 6.  Szent István-bazilika – Váltsa meg jegyét ide kattintva!