Papageno Radio
Blogok Caruso A Kerepesi temető művészsírjai - Galéria

A Kerepesi temető művészsírjai – Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Kerepesi temető – hivatalos nevén a Fiumei úti sírkert – több mint 150 éve hazánk egyik legfontosabb kegyhelye, az ország nagyjainak végső nyughelye. A politika és a tudomány meghatározó szereplői mellett a zenei élet egykori nagyságainak sírjai is szépszámmal megtalálhatók itt.

1. A két világháború közötti időszak meghatározó figurája volt Hubay Jenő, hegedűművész, zeneszerző, tanár, zeneakadémiai igazgató. Telcs Ede monumentális alkotása alatt nyugszik az édesapa, a színtén komponista Huber Károly is.

2. A temető egyik kevésbé frekventált parcellájában nyugszik szinte megközelíthetetlen sírjában a Zeneakadémia korábbi igazgatója, Wagner és Liszt egykori barátja és hazai apostola, Mihalovich Ödön.

3. A Mihalovich-sírnál is rosszabb állapotban van Kerner István végső nyughelye. Az Operaház főzeneigazgatója, a Filharmóniai Társaság elnök-karnagya 1937-es sírkőavatására Tóth Aladár írt gyönyörű megemlékezést. Az aljnövényzettel dúsan benőtt nyughelyről évtizedek óta hiányzik a bronz dombormű.

4. Radnai Miklós, az Operaház 44 évesen váratlanul elhunyt korszakos igazgatója egyedi és méltó sírköve.

5. Az Ábrányi család tagjai évtizedeken át voltak a hazai operaélet meghatározói. Wein Margit jeles szoprán volt, férje műfordító, fiuk, ifj. Ábrányi Emil karmester, zeneszerző, az 1919-20-as évadban az Operaház igazgatója.

6. Tutsek Piroska az 1930-as évek egyik legfoglalkoztatottabb mezzoszopránja volt, akinek karrierjét érthetetlen módon törte ketté a világháború. Férje, Bogdánfy Géza korának egy legkeresettebb építési vállalkozója volt.

7. Az alig 30 évesen elhunyt Szabó Lujza halála 1934-ben megrendítette a hazai zenei világot. A ragyogó koloratúrszoprán felvételei ma is csodálatra méltóak. Évtizedekig elhanyagoltan álló sírját az elmúlt évben az Operaház felújította.

8. Pataky Kálmán 1945-ben családjával elhagyta Magyarországot, s Los Angelesben hunyt el, 1964-ben. Hamvait később felesége, Beregi Lea – Beregi Oszkár színész lánya – hazahozatta.

9. Pataky Kálmán közelében egy másik jeles tenorista nyugszik, a 2007-ben elhunyt B. Nagy János.

10. Az ezredforduló funerális művészetének gyönyörű munkája Eck Imre, a Pécsi Balett alapítója sírja Rétfalvi Sándor alkotása.

Promóció

X
X