Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Egy híres operaházi verekedés története

Egy híres operaházi verekedés története

„A magyar királyi operaház hivatali helyiségeiben ma délben botrányos jelenet játszódott le, melynek előzményei a „Walkür“ tegnapi előadásáig nyúlnak vissza. A „Walkür“-ben tudvalevőleg Kaschoska Felicia asszony, kit Nikis (sic!) igazgató szerződtetési célból hívott meg Amerikából vendégszereplésre, adta Brünhilda szerepét.

- hirdetés -

Az előadás alkalmával a közönség soraiból itt-ott hangok hallatszottak, melyek nem a leghizelgőbben nyilatkoztak a művésznő énekéről és melyek a vendégművésznő férjének, Nussbaumnak állítása, vagy talán csak képzelődése szerint, már korábban megbeszélt és neje ellen irányult agitációnak eredményei voltak. Nussbaum többek közt hallotta, hogy az előtte ülő Vasquez gróf, ki neje, operánk lyrai primadonnája társaságában hallgatta az előadást, többször hangosan pisszegett és – mint Nussbaum állítja – Kaschoska asszonyról is sértően nyilatkozott.

- hirdetés -

A művésznőt ez a pisszegés annyira zavarba hozta, hogy férje előtt kijelentette, hogy hasonló jelenetek elkerülése végett többé nem lép fel. Kaschoska asszony ma délben fölkereste az operaházban az igazgatót, hogy tudtára adja elhatározását. A véletlen úgy hozta magával, hogy ebben az időben Vasquez Molina asszony is az operában tartózkodott férje kíséretében, hogy az igazgatótól két havi szabadságot kérjen. Amint Nussbaum megpillantá Vasquez grófot, hozzá rohant és botjával kétszer fejbe vágta, úgv, hogy a gróf cilindere a földre esett.

A két jelenlevő hölgy megrémülve sikoltott fel és a különben is ideges Kaschoska asszony erre közel volt az ájuláshoz. Vasquez gróf hirtelen megragadta támadóját és ököllel nehány erős ütést mért arcára és fejére. Beer József, az operaház titkárja hallva a lármát, kisietett irodájából és nagynehezen sikerült a dulakodó feleket egymástól elválasztania. Nussbaum a támadás okául Vasquez grófnak Kaschoska asszonyról mondott sértő szavait hozta fel, eltekintve attól, hogy a gróf az előadás alatt pisszegett és azzal fenyegetődzött, hogy Kaschoska asszonyt legközelebbi fellépése alkalmával bérelt emberek által ki fogja fütyöltetni. Vasquez gróf azonban mindezt tagadja és Nikis igazgató előtt ma becsületszavára kijelentette, hogy ő soha sértőleg nem nyilatkozott a művésznő felől, sem pedig az előadás alatt nem pisszegett. Az operában a botrány természetesen nagy feltűnést keltett.

Azt mondják, hogy a tettlegességnek, még utójátéka lesz. Nikis igazgató, ki az egész dolgot csak később tudta meg, legmélyebb sajnálatát fejezte ki a történtek felett és a hivatalos vizsgálat megejtése után Kaschoska asszonynak levélben tudtára adták, hogy a magyar kir. opera színpadán többé föl nem léphet.

Az esetről az opera intendánsa a kővetkező hivatalos jelentést adta ki: A magy. kir. operaházban ma délben az igazgatóság előszobája előtt sajnálatos incidens történt. Kaschoska asszony férje Nuszbaum Simon inzultálta az operaház egyik művésznőjének férjét Vasquez grófot. Az intendáns az ügy megvizsgálása után és a művészeti igazgató előterjesztésére Kaschoska asszony további vendégszerepléséről lemondott.”

Pesti Hírlap 1893. október 26.

 

A cikket az eredeti helyesírás szerint közöljük. Az ominózus eset után az Operaház valóban szerződést bontott Félicie Kaschowska (1867 – 1951) lengyel szopránnal, aki többet nem lépett fel Budapesten. Visszavonulása után énekmester lett, olyan növendékeket tanított, mint Jan Kiepura, Anday Piroska és Németh Mária. A pályakezdő olasz Italia Vasquezt (1869 – 1954) még Gustav Mahler szerződtette 1890-ben, s egészen 1912-ig a színház vezető magánénekese maradt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!