Hamarosan kezdődik a 4. Fesztivál Akadémia

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás - fotó: Csibi Szilvia

A világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei adnak kamarazenei hangversenyeket, amelyeken a zeneirodalom slágerei éppúgy elhangzanak, mint valódi ritkaságok. A legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak mesterkurzusokat, amelyre szerte a világból érkeznek zeneakadémista növendékek, valamint újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi hegedűversenyt. A fesztiválra készülve a tavalyi év sikereit idézzük fel néhány szóban, fotókkal. 

Teltházas koncertekkel, igazi fesztiválhangulatban zajlott le 2018 júliusának utolsó hetében a III. Fesztiválakadémia a Zeneakadémián. A programsorozat közel negyven világszínvonalú fellépője minden tekintetben egyedülálló élményt nyújtott a Solti termet zsúfolásig megtöltő publikumnak.

A 18 év alattiak nemzetközi korosztályos hegedűversenyére húsz országból ötven versenyző jelentkezett. A kamarazenei fesztivál programjában nagy hangsúlyt kapott az oktatás. A rendezvény hangulatát a lendület és a közvetlenség határozta meg, amelynek kialakulásában a fellépő művészek és a közönség mellett meghatározó szerepe volt a házigazdáknak, Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak.

A 2019-es Nyitókoncertre július 20-án kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében, melynek programjában Rebel Káosz, Schubert A-dúr zongoraötös (D. 667, „A pisztráng”) Alan Ridout Ferdinánd, a bika című darabja és Vivaldi „A négy évszak” hegedűversenyek, op. 8/1–4 hangzik el.

Böngéssze a Papageno magazin Fesztivál Akadémia Budapest különszámát, hogy a július 20-28. között zajló programokat részletesen is megismerje!

És, hogy mi a jó fesztiválszervezés alapja? A zeneszeretet, valamint az együtt zenélésre való igény. A művészeti vezetőknek ismerniük kell a művészek személyiségét, tudniuk kell, hogyan működnek majd együtt a színpadon, mert amikor ez megvalósul, akkor tényleg plusz energiák szabadulnak fel, hiszen a művészek inspirálják egymást. Ez a vibráló együttműködés a zenészek között a III. Fesztiválakadémia hangversenyein maradéktalanul megvalósult és ennek felszabadító hatása a közönségre is átsugárzott.