Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok kamara.hu Sötét, nyugodt, de mégis nyugtalanító - Az éjszaka zenéit hozza a kamara.hu

Sötét, nyugodt, de mégis nyugtalanító – Az éjszaka zenéit hozza a kamara.hu

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 2019-es kamara.hu november 15-i koncertjének témája az éjszaka. Tartsatok Simon Izabellával és Várjon Dénessel ma este is a Zeneakadémián. Mi ott leszünk, és meg is írjuk majd, amit hallottunk.

A sötét nyugodt, de mégis nyugtalanító atmoszféráját megragadó darab, Chopin cisz-moll noktürnje (Henning Kraggerud hegedű-zongoraátiratában) választja el a bel canto két klasszikusának egységét. Míg a legelőször elhangzó Bellini-dallamok páratlan bársonyosságukkal a lágy dél-olasz éjszakát festik elénk, addig Donizetti Lammermoori Luciájának hárfaszólója a komor és ködös skót éjjelbe visz.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Simon Izabella: „Ami számomra hiba, az másnak egy új ötlet megszületését serkentheti”

Nem is akármilyen párosítás ez, elvégre mindkét tájjal foglalkozott Szerb Antal, az idei fesztivált ihletője. Az utas és holdvilág miatt evidens Bellini, de milyen érdekes is a kitekintés Donizetti operája által a Pendragon legenda világára. Mindezek mellett Chopin cselló-zongora szonátája kísér minket az első rész éjszakai ösvényein páratlan érzelmi világával. A koncertet egy másik éji lény, Schubert, kései C-dúr vonósötöse zárja majd, és enged minket utunkra a késő estébe…

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X