Papageno Radio
Blogok Keddi kaleidoszkóp Az olasz-magyar kulturális kapcsolatokra fókuszál az MMA ismét jelentkező beszélgetéssorozata

Az olasz-magyar kulturális kapcsolatokra fókuszál az MMA ismét jelentkező beszélgetéssorozata

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2020-ban is folytatja immár ötödik éve megrendezésre kerülő pódiumbeszélgetés-sorozatát, a Keddi kaleidoszkópot. Az esteket a videófelvételnek köszönhetően utólag is megtekinthetik az érdeklődők az MMA honlapján.

A tavaszi félév négy pódiumbeszélgetésének közös témája az olasz-magyar kulturális kapcsolatok jelene. Címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olasz-magyar kulturális kapcsolatok jelene

Február 11-én dr. Puskás Istvánnal, Debrecen kulturális alpolgármesterével, irodalomtörténésszel, műfordítóval, Andreides Gábor történész beszélget. Dr. Puskás István a tavalyi év végéig a Római Magyar Akadémia igazgatója volt, s tevékenysége során új közönség számára nyitotta meg az Akadémiát; a magyar rendezvényeket a legmagasabb presztízsű római és egyéb itáliai helyszínekre juttatta el. Műfordítói szemináriumtól street art kiállításig sok új szemléletű rendezvény kötődik a nevéhez Rómában.

A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Az eseményekre ide kattintva lehet regisztrálni.

Helyszín: MMA Rendezvényterem, 1062 Budapest, Andrássy út 101. (bejárat a Bajza u. felől) 2A emelet.

Március 24-én Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja. Németh Pál, a Pécsi Egyetem docense, a pécsi Fondéria Művészeti Egyesület elnöke az olasz-magyar képzőművészeti kapcsolatok „szürke eminenciása”, aki szerényen, de eredményesen szervezi a Római Magyar Akadémia kiállításait, immár tizedik éve, a legtágabb szemlélettel. Amerigo Tot emlékére készített köztéri szobra Rómában áll.

Ide kapcsolódik:
Tarr Béla előtt tiszteleg az olasz főváros

Május 5-én Gian Luca Borghesével, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatójával lesz beszélgetés. A történész képzettségű igazgató új lendülettel vezeti a több mint nyolcvan éve alapított intézményt, a rendkívül gazdag olasz-magyar kulturális kapcsolatok egyik főszereplőjét.

Ide kapcsolódik:
Olyan kiállítás nyílt ebben az olasz faluban, ami éppenséggel Párizsban is megállná a helyét

Június 2-án Csorba László történésszel, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatójával, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatójával Farkas Adrienne televíziós újságíró beszélget. Csorba László 1998 és 2007 között vezette a Római Magyar Akadémiát, ahol a tudományos kapcsolatok fejlesztésével párhuzamosan napjaink magyar művészetének törekvéseit mutatta be elsősorban. A zene, a képzőművészet, az irodalom és a film területén számtalan magyar alkotót segített olaszországi bemutatkozáshoz.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X