Papageno Radio
- hirdetés -
Live Nézze újra a Concerto Budapest 2018-as Mozart-napi hangversenyeit

Nézze újra a Concerto Budapest 2018-as Mozart-napi hangversenyeit

A 2018-as Mozart-nap két hangversenyét nézheti újra a közönség 2020. április 19-én és április 24-én 19.30-kor a Concerto Budapest hivatalos Facebook oldalán, valamint a Zeneakadémia honlapján és Facebook oldalán.

- hirdetés -

Az első alkalommal április 19-én, vasárnap Alexander Janiczek vezetésével látható majd Mozart Haffner szerenádja, amely eredetileg a salzburgi polgármester lányának esküvőjére készült.

- hirdetés -

Az efféle alkalmi produkciók a városi zenekultúra mindennapjaihoz tartoztak, s hogy Mozart ennek dacára mégis nagy ambícióval látott hozzá a feladathoz, az részben a Haffnerék iránt táplált baráti érzéseivel, részben zeneszerzői becsvágyával magyarázhatjuk. A nagyigényű, különleges felépítésű szerenád messze túllép a kor és az alkalom diktálta kereteken, nem szokványos divertimento muzsika.

Alexander Janiczek – Concerto Budapest – Mozart-nap 2018 – fotó: Valuska Gabor

A Concerto Budapestet vezető Alexander Janiczek intellektusát és zeneiségét tekintve is napjaink egyik legsokoldalúbb hegedűművésze, aki megbabonázó és mindig az újdonság erejével ható játékával nyűgözi le rendszeresen a kritikát és a közönséget. Kifinomultságával, eleganciájával és kifejezőerejével nagy nemzetközi visszhangot váltott ki Mozart szerenádjait tartalmazó lemeze.

Április 24-én két Mozart-versenymű lesz az online közvetítés műsorán: az első, C-dúr concerto szólistái Kaczander Orsolya, a Concerto Budapest fuvolistája és Vigh Andrea hárfaművész lesznek, míg a kétzongorás Esz-dúr darabban Várjon Dénes és Simon Izabella zongorista házaspár lesz a Keller András vezette zenekar partnere.

A hárfára és fuvolára írt versenymű létrejötte Mozart Grimm bárónál tett párizsi látogatásának köszönhető. A zeneszerző levelében elragadtatással emlékezett meg arról, milyen hasonlíthatatlanul szépen fuvolázott a herceg, leánya pedig nagyszerűen hárfázott.

Kaczander Orsolya, Vigh Andrea, Várjon Dénes, Simon Izabella – Concerto Budapest – Mozart-nap 2018 – fotó: Valuska Gabor

A történethez mindamellett hozzátartozik az is, hogy a herceg átvette ugyan a versenyművet, de sosem fizette ki. Ettől függetlenül a C-dúr fuvola-hárfaverseny a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája. A kétzongorás Esz-dúr concertót Mozart avatott muzsikusok számára írta. Tervei közt szerepelt, hogy nővérével mutatja majd be. A záró rondó vidám dallama egy széles körben ismert német népdal volt, amelyet korábban maga Mozart, Haydn és Beethoven is feldolgozott.

Ide kapcsolódik:
10+1 érdekesség Mozartról

Az esti programként sem utolsó koncertközvetítések sora ezzel nem zárul – kövessék figyelemmel a Concerto Budapest honlapját és Facebook oldalát, ahol tudósítanak majd a folytatásról!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.