Papageno Radio
- hirdetés -
Live Online közvetített jótékonysági koncertet ad Ittzés Gergely fuvolaművész

Online közvetített jótékonysági koncertet ad Ittzés Gergely fuvolaművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az ÚjLélekZene kortárs zenei koncert-sorozat keretében Ittzés Gergely a Budavári Evangélikus Templomban ad rendhagyó szólóestet május 6-án. A műsoron Carl Philipp Emanuel Bach, Isang Yun, Klaus Huber, Sári József és Ittzés Gergely saját darabja szerepelnek.

A Sonus Alapítvány harmadik évadjában járó ÚjLélekZene koncertsorozata négy szimbólum – a fény, a lebegés, az érintés és a csend – köré csoportosítja mai szerzők hangszeres darabjaiból, improvizációkból és installációkból álló műsorát. A német geistliche Musik mintájára, olyan lélekkel foglalkozó zenék hangzanak el az egészen sajátos akusztikájú templomterekben, amelyek a

befelé és felfelé figyelés

- hirdetés -

lelkiállapota mellett a hallgatót tanítják is az ezerszínű mai hangokat őszinte rácsodálkozással figyelni. A templomterek nemcsak a lélek rezdüléseit, hanem a hangzások titokzatos belső szerkezetét is felnagyítva adják vissza, és olyan új hallásélményt kínálnak, amely a belső megújulás és a lélek megerősítésének méltó környezete. A sorozat művészeti vezetője Ajtony Csaba, karmester és zeneszerző.

Ide kapcsolódik:
Ajtony Csaba: „A kortárs zenének helye van a templomterekben is”

A szervező Sonus Alapítvány lehetővé kívánja tenni, hogy a közönség a kialakult helyzetben az otthonában is változatlan minőségben hallgathasson zenét, és részesüljön abban az élményben, amit egy új koncert során a fellépő és a közönség „közös alkotómunkája” teremt. Ezért a sorozat Csend című koncertjét online közvetítik az alapítvány Facebook-oldalán.

A Csend című koncertre május 6-án 19 órától kerül sor. A közvetítő Sonus Alapítvány Facebook-oldalát itt érheti el.

A koncerten Ittzés Gergely fuvolaművész lép fel, aki korosztályának egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége. Míg hangszere új lehetőségeinek kutatójaként és kreatív zeneszerzőként került először előtérbe, ma már a teljes fuvolarepertoárt játssza a nemzetközi koncertélet meghatározó koncerthelyszínein, nagy részét lemezre is vette. Hétrészes lemezsorozata, A fuvolaszonáták nagykönyve 2018-ban az International Classical Music Award döntőjébe került.

Ide kapcsolódik:
Ittzés Gergely: „Augusztustól új fejezet kezdődik az életemben”

Repertoárját kevéssé ismert művekkel és átirataival színesíti, utóbbiak nagy része nyomtatásban meg is jelent, akárcsak saját fuvolaművei. Fuvolistaként a legnagyobb hatással Matuz István és Auréle Nicolet voltak rá, zenészként pedig zeneakadémiai kamaratanárai, Kurtág György és Rados Ferenc. Hazai tanulmányai után a nemzetközi Prágai Mozart Akadémia és a kanadai Banff Centre for the Arts ösztöndíjasa volt. A Liszt-díjas fuvolaművész számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Világszerte koncertezik, tart mesterkurzusokat, előadásokat. Több ízben fellépett a Carnegie Hallban. Az UMZE kamaraegyüttes alapító tagja. Számos neki ajánlott fuvolaművet, fuvolaversenyt mutatott be. Improvizációval is foglalkozik. 23 éven keresztül volt a győri Széchenyi Egyetem tanára, 2019 őszétől pedig a Juilliard School új fakultásának professzora a kínai Tianjinban.

Ide kapcsolódik:
Egyetemi előkészítő programot hirdet Kínában a New York-i Juilliard

A programon szereplő művek a hevesen érzelmes és az érzelmeken túli, filozofikus megnyilatkozások közt mozognak. Bár szólófuvolaművekről van szó, a legtöbbjükben valamilyen módon jelen van a többszólamúság igénye. A másik vezérfonal a négy különböző hangolású hangszer megjelenése: minután a normál C-fuvolán játszott barokk szonátát követően elhangzik egy-egy mű basszus- és alt-fuvolán, majd pikolón, Ittzés Gergely művében mind a négy hangszer szerepet kap.

A műsor Carl Philipp Emanuel Bach művel indul, aki édesapja nyomdokain és hozzá méltó módon alkotott, mikor 1762-ben megírta a-moll szólószonátáját. Isang Yun egyike azon távolkeleti szerzőknek, akik elsőként képezték magukat kiváló „nyugati” zeneszerzővé, miközben saját kultúrájuk szelleme is átitatja életművüket. A koreai szerző 1974-ben született Öt etűd című sorozatában különböző hangolású fuvolákat használ, az Andante jelzésű második etűd basszusfuvolára készült. A koncert központjában a svájci Klaus Huber 1972-es műve, az Ein Hauch von Unzeit I hangzik el, amit magyarul az „Egy leheletnyi időtlenség” közelít meg, ahol a német Unzeit akár az alkalmatlan időt, krízist is jelentheti. Sári József több fuvolaművét, így a koncerten elhangzó Alkonyati madárdalt is, Ittzés Gergelynek dedikálta. A koncert a fuvolaművész saját darabjával zárul, amely négy különböző hangolású fuvolát vonultat fel, melyek között a fuvolistának csaknem észrevétlenül kell váltania.

A fuvolaművész honoráriumát a koronavírus és hatásai elleni küzdelem céljára ajánlotta fel, és a szervezők a közönséget is arra kérik, támogassák ezt a nemes ügyet.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X