Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso blog 10 operaház, amely a csodával határos módon élte túl a II. világháborút...

10 operaház, amely a csodával határos módon élte túl a II. világháborút – Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Néhány napja – értelemszerűen szerény körülmények között – emlékezett meg a világ arról, hogy Európában 75 éve ért véget a II. világháború. A náci Németország kapitulációjának évfordulóján, Győzelem Napján elsősorban a sok millió áldozatra szokás emlékezni, ám emellett a harcok során megszámlálhatatlan épület is örökre eltűnt a föld színéről. A bejegyzés tíz megsérült vagy elpusztult operaháznak állít emléket.

1. Bécs bombázásakor, 1945. március 12-én érte végzetes találat a Staatsopert. Lee Miller néhány hónappal később készült fotóján Irmgard Seefried, a világhírű szoprán látható. (Fotó: @Lee Miller Archive, England)

- hirdetés -

2. A II. világháború egyik legsúlyosabb légicsapása volt a drezdai szőnyegbombázás, 1945 februárjában, melyben mintegy huszonötezer ember halt meg. Elpusztult a világhírű óváros jó része is a Semperoperrel, melyet – az NDK anyagi helyzetének köszönhetően – csak negyven évvel később sikerült újjáépíteni. Az 1985-ös megnyitón A bűvös vadászt játszották.

3. München operaháza, a Bayerische Staatsoper 1943 októberében pusztult el. 2013-ban az újra nyitás félévszázados évfordulóján rendezett gálán egyetlen szónokot kértek fel, Esterházy Pétert.

4. A berlini Krolloper romeltakarításán dolgozó asszonyok. A Reichstag leégését követően 1933 és 1942 között Brandenburgi kapu közelében álló színház épületében működött a német parlament.

5. A Staatsoper unter den Linden és az elpusztított berlini belváros 1945-ben.

6. Az egykori Kirov Opera társulatának zömét 1941 nyarán, még a leningrádi blokád előtt sikerült Permbe evakuálni. A szentpétervári anyaszínház nem sokkal később, szeptemberben kapott bombatalálatot. A fotó az egyik öltözőt őrizte meg.

7. Málta 1942. április 7-i bombázása során súlyosan megsérült az 1877-ben épített La vallettai Királyi Operaház is. A belváros közepén álló színházat a mai napig nem építették újjá.

8. Amerikai katonák a frankfurti Alte Oper előtt 1945-ben. A színház már egy évvel korábban olyan súlyos károkat szenvedett, hogy nem lehetett benne előadásokat tartani. A helyreállított épület jelenleg koncertteremként üzemel, míg az 1963-ban megnyílt új operaház a belváros másik pontján, a Willy-Brandt-Platzon kapott helyet.

9. Milánó 1943-as bombázásakor az olaszok nemzeti büszkesége, a Teatro alla Scala is találatot kapott. A helyreállítási munkák igen hamar megkezdődtek, a színház már 1946 májusában megnyitotta kapuit. Az első koncertet Arturo Toscanini vezényelte, aki tizenhat év után tért vissza az olasz opera fővárosába, ugyanis a fasizmus elleni tiltakozásképp korábban nem volt hajlandó szülőhazájában fellépni.

10. A budapesti Operaház épülete kevés találatot kapott a világháborúban. Egy gránát átütötte a tetőt, valamint a nézőtér mennyezetét a Lotz-kép mellett és a proszcénium páholyban robbant fel. Megsérült a Dalszínház utcai hátsó lépcsőház és a tető, valamint a színház előtti Liszt Ferenc szobor fejét elvitte egy gránát. A színház az elsők között nyitotta meg kapuit, 1945. március 15-én.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X