Papageno Radio
Otthonról Indul az online Zenedoboz, Hollerung Gábor ismeretterjesztő zenetanodája

Indul az online Zenedoboz, Hollerung Gábor ismeretterjesztő zenetanodája

Az epizódonként egy-egy zenei témát taglaló, a zenetörténet teljes spektrumát felölelő, tizenkét perces részekből álló előadássorozat negyven epizódon keresztül, akár tízéves kortól élvezhető, színes, változatos módon avatja be nézőit a zene teljességébe.

Az előadásokhoz május 12-től minden kedden, szerdán és csütörtökön 14.00 órától lehet csatlakozni a BDZ YouTube – csatornáján.

Néhány évvel ezelőtt a NKA felkérésére Csontos János és Szabó Mihály állította össze és rögzítette az előadássorozatot Hollerung Gáborral, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető-zeneigazgatójával, karmesterével, aki messze földön híres zenei magyarázatairól, azok szuggesztív, egyedi, szórakoztató stílusáról.

A Zenedoboz sorozat felöleli a zenetörténet teljes spektrumát, előadásonként egy-egy téma köré csoportosítva avatja be ifjú és érettebb nézőit a zene teljességébe, színes, változatos módon. Hollerung Gábor gondolatai különböző szempontok szerint rendeződnek, például hangszerek, műfajok, stílusok, korszakok, társművészeti kapcsolatok, hangszerelések köré csoportosulva, kitérve a könnyedebb zenei műfajokra is. Hollerung Gábor néhány mondattal és zenei idézetekkel, a BDZ sokszor kifejezetten erre a célra készített felvételeivel, máskor koncertrészletekkel színesítve teszi érthető közkinccsé a zenetörténet legfontosabb témáit, az alapvető zenei összefüggéseket, a zene különböző megközelítéseit.

1. Ritmus – május 12., kedd

2. Dallam – május 13., szerda

3. Harmónia – május 14., csütörtök

4. Ellentétek – május 19., kedd

5. Fokozás – május 20., szerda

6. Hangok rendje – május 21., csütörtök

7. Reneszánsz – május 26., kedd

8. Barokk – május 27., szerda

9. Klasszika – május 28., csütörtök

10. Romantika – június 2., kedd

11. Modern zene – június 3., szerda

12. Világi és egyházi zenék – június 4., csütörtök

13. Hangszeres és vokális zene június 9., kedd

14. Kamarazene június 10., szerda

15. Szimfonikus zene június 11., csütörtök

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

Promóció

X
X