Papageno Radio
- hirdetés -
Papageno Rádió Portré David Ojsztrah felvételeiből válogatunk a Papageno Rádióban

David Ojsztrah felvételeiből válogatunk a Papageno Rádióban

A Papageno Rádió Portré című műsorának október 26-i adásában David Ojsztrah legjobb felvételeiből válogatunk. A műsort 15 órai kezdettel hallhatják, az ismétlés szerdán 22, pénteken 14 órától követhető.

- hirdetés -

David Ojsztrah 1908. szeptember 30-án született Odesszában, és 1974. október 24-én halt meg Amszterdamban, egy olyan koncertkörúton, ahol nem csupán hegedűművészként, de karmesterként is tapsolhatott neki a publikum.

- hirdetés -

Számtalan hanglemezfelvételen közreműködött, kiváló sakkozónak számított, róla nevezték el a 42516. számú kisbolygót, Aram Hacsaturján, Dmitrij Sosztakovics, Szergej Prokofjev dedikálták neki darabjaikat.

David Ojsztrah ötévesen kezdett hegedülni, 18 évesen pedig az Odesszai Szimfonikus Zenekar szólistája volt, de moszkvai, azaz országos karrierje viszonylag későn, a harmincas évek elején indult el, amikor megnyerte az össz-szovjet hegedűversenyt. Ezt követték nemzetközi versenyek sikerei, de a karriert megakasztotta a II. világháború.

Ezalatt a Szovjetunióban több hangversenyt is adott, egyik emlékezetes koncertjén, 1942 telén a körülzárt Leningrádban farkasordító hidegben adta elő Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét.

1949-ben lépett fel először Magyarországon, a magyar közönség ezt követően több alkalommal élvezhette játékát. Az ötvenes évektől a nyugati pódiumokon is rendszeres vendég volt szólistaként, kamaramuzsikusként – egyik állandó partnere a precizitásáról híres Szvjatoszlav Richter volt -, később karmesterként.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.